Ugrás a cikkhez
Reklám

Mintegy kétszáz muszlim imádkozott pénteken a dán parlament épületével szemben a Hizb ut-Tahrír (HuT) iszlamista mozgalom szervezésében az egy héttel ezelőtt két új-zélandi mecset ellen végrehajtott támadás áldozataira emlékezve.

A kamara székhelyéül szolgáló Christiansborg-palota előtti téren megjelent további mintegy 20 ember, kezükben dán és izraeli zászlókkal, illetve muszlimellenes transzparensekkel, és a HuT betiltását követelték.

Hitzb ut-Tahrir afholder fredagsbøn foran Christiansborg.
Samtidig afholdes flere demonstrationer mod Hitzb ur-Tahrir, herunder demonstration af Stram Kurs og Rasmus Paludan. #hitzbuttahrir #stramkurs #paludan #rasmuspaludan #christiansborg #politidk #nyheder pic.twitter.com/uOTYY5vQCx

— presse fotos (@pressefotosdk) 2019. március 22.

A hatóságok engedélyével bíró, a rendőrök erőteljes jelenléte mellett zajló esemény incidensek nélkül ért véget, bár a HuT-ellenes cionisták némelyike kifütyülte az egybegyűlteket, és azt kiabálta: „Kifelé Dániából!”.Így festett pénteken a Christiansborg-palota (amely helyet ad a dán parlamentnek, a miniszterelnöki hivatalnak és a Legfelsőbb Bíróságnak) előtti tér

A pénteki muszlim ima során az imám azzal vádolt politikusokat, hogy megosztottságot hoztak létre a muszlimok és a többi dán lakos között, és iszlám országok elleni bűncselekményekkel vádolta őket, utalásul arra, hogy Dánia csapatokat küldött Irakba, Afganisztánba, Líbiába és Szíriába.

Hizb ut-Tahrir foran Christiansborg #dkpol pic.twitter.com/meUYmF8RXA

— Frederik Meldgaard (@FredeMeldgaard) 2019. március 22.

Az esemény után a HuT elleni tiltakozásra felhívó Stram Kurs nevű, a zsidó sajtó által szélsőjobboldalinak nevezett csoportosulás elégette a Korán egy példányát néhány száz méterre a parlamenttől, ami felfordulást okozott, a rendőrségnek közbe kellett lépnie.

A tüntetők között voltak a liberális-konzervatív kormánykoalíciót kívülről támogató, Dán Néppárt (DF) nevű jobboldali populista párt ifjúsági tagozatának egyes tagjai is.

A HuT egy ellentmondásos szervezet, amelynek célja egy nagy iszlám kalifátus létrehozása Közép-Ázsiában. A cél eléréséhez elfogadható eszköznek tartja az erőszakot, antiszemita propagandát terjeszt, Izrael megsemmisítésére és zsidók legyilkolására buzdít. Számos európai országban betiltották, köztük Németországban és Oroszországban.

Muszlimok, zsidók, protestánsok és ateisták hasznos idiotizmusa Stockholmban

Eközben a szomszédos Svédországban néhány száz ember élőláncot formált a főváros, Stockholm fő mecsete köré, hogy jelképesen támogatásáról biztosítsa az új-zélandi terrortámadás áldozatait. A résztvevők között voltak muszlimok, svéd lutheránusok, zsidók és ateisták is. Az egyik jelenlévő transzparensén az alábbi felirat volt olvasható: „Veletek vagyunk.”

This image is from today's #stockholm mosque a "ring of peace" whereby hundreds of volunteers circled around the building during the #FridayPrayer Solidarity between pple of faiths and those of none pic.twitter.com/9b9y2JgMtc

— Barni Noor (@Barni_Noor) 2019. március 22.

Új-Zélandon március 15-én hajtott végre támadást egy ausztrál állampolgárságú férfi két mecset ellen; a lövöldözésben 50 mohamedán halt meg.

(Kuruc.info - MTI nyomán)

Kapcsolódó: Az új-zélandi mészárlás tanulsága: fájdalommal ér véget a liberálisok multikulturális kísérlete (18+)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából