Ugrás a cikkhez
Reklám

Washington figyelmeztette Ankarát a tervezett orosz fegyvervásárlások miatt – közölte keddi sajtótájékoztatóján Robert Palladino amerikai külügyi szóvivő.

Mint elmondta, Washington egyértelművé tette Ankara számára, hogy amennyiben folytatja az orosz légvédelmi rendszerek megvásárlásáról folyó tárgyalásait, az amerikai kormány újragondolja Törökország részvételét az F-35-ös vadászrepülőgép-programban.

„Figyelmeztettük erre Törökországot” – fogalmazott Palladino. Hozzáfűzte, hogy ha Törökország nem tesz le az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer megvásárlásáról, az Egyesült Államok megfontolja azt is, hogy a jövőben – az F-35-ös vadászgépek programján kívül – más fegyverrendszereket se adjon tovább Törökországnak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök tavaly nyáron kijelentette: Törökországnak mind az orosz légvédelmi rendszerre, mind az amerikai vadászbombázókra szüksége van. Erdogan jelezte: összesen 120 F-35-ös vadászgépet akar beszerezni az Egyesült Államoktól.

Donald Trump amerikai elnök viszont tavaly nyáron aláírta azt a washingtoni kongresszus által megszavazott védelmi költségvetést, amelynek értelmében a Pentagon addig nem járulhat hozzá F-35-ös harci gépek eladásához Törökországnak, amíg Ankara nem kötelezi magát arra, hogy nem vásárol orosz fegyverzetet.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából