Ugrás a cikkhez
Reklám

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy elmarad a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozója.




Trump a Kim Dzsongunhoz címzett lemondó levelében azt írta, hogy nagyon várta a találkozót, de azóta olyan megnyilvánulásokat tett az észak-koreai vezető, amit ő nagyon dühösnek és ellenségesnek érzett, ezért úgy látja, továbbá nincs értelme a várva várt találkozónak.

Azt írta, mindkét fél és az egész világ érdekében most inkább ne találkozzanak.

"Ön az észak-koreai nukleáris erők nagyságáról beszélt, de a mi nukleáris erőnk olyan hatalmas, hogy imádkozom Istenhez, hogy soha ne kelljen használnunk" - írta.

Az amerikai elnök szerint alkalmatlan, nem megfelelő az időpont a régóta tervezett találkozó megtartására, amelynek egyik fő témája éppen Észak-Korea nukleáris programjának felszámolása lett volna. Hozzáteszi: nagyon várja, hogy "majd egyszer" le tudjanak ülni egymással.




Trump már szerdán arról beszélt, hogy nem biztos, hogy megvalósul a csúcstalálkozója Kim Dzsongunnal. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodik a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez, arról pedig semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak Phenjan felől, hogy lemondanák a találkozót, ha továbbra is ezt követelik Észak-Koreától.

Múlt héten Észak-Korea beszüntette a magas szintű párbeszédet Dél-Koreával, miután feldühödtek egy katonai gyakorlat miatt, amivel akár a Trumppal való történelmi találkozó is elbukhat. Phenjan aztán ismét a találkozó lemondásával fenyegetőzött, ezúttal arra az esetre, ha az Egyesült Államok továbbra is a teljes denuklearizációt követeli.

A találkozó lemondása előtt szerelték le atomlétesítményüket

Észak-Korea csütörtökön külföldi újságírók jelenlétében leszerelte nukleáris kísérleti telepét Punggje-riben, ahol hat kísérleti atomrobbantását korábban végrehajtotta – jelentették hírügynökségek csütörtökön.




A kínai határ közelében, az ország északkeleti részében fekvő Punggje-ri üzem bezárását Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Donald Trump amerikai elnökkel tartandó júniusi csúcstalálkozója elé időzítette. A létesítmény bezárására vonatkozó döntés pozitív visszhangot váltott ki, annak ellenére, hogy a lépés nem visszafordíthatatlan, és számos más intézkedésre is szükség van, hogy Phenjan eleget tegyen Trump elnöknek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésével kapcsolatos követeléseinek.

Észak-Korea nemzetközi szakértőket nem hívott meg az eseményre, ami az AP amerikai hírügynökség szerint csökkenti a Phenjan által tett engedmény értékét.

Frissítés: Dél-Koreában sem értik, mi történik

Meglepte Szöult, hogy Donald Trump amerikai elnök csütörtökön lemondta a június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozóját Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - ez derült ki a dél-koreai elnöki hivatal szóvivőjének csütörtöki közléséből. Mun Dzse In államfő válságtanácskozásra hívta legfőbb tanácsadóit.

Próbáljuk kitalálni, hogy mi Trump elnök szándéka ezzel, és mi annak pontos jelentése - idézte a Yonhap dél-koreai hírügynökség a dél-koreai elnöki hivatal (Kék Ház) szóvivőjét, Kim Ui Kjomot.

Jun Jong Csang, a Kék Ház sajtótitkára elmondta, hogy az amerikai elnök bejelentését követően Mun a külügy- és védelmi miniszterrel, valamint a vezérkari főnökkel is találkozott többek között.

A csúcstalálkozó lemondásával kapcsolatosan mélységes csalódottságának adott hangot csütörtökön az ENSZ-főtitkár. António Guterres egyúttal sürgette a feleket: folytassák a párbeszédet, hogy "megtalálják a Koreai-félsziget békés és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítéséhez vezető utat".

2. frissítés: Észak-Korea maradna az enyhülés útján

Phenjan továbbra is hajlandó "bármikor, bármilyen formátumban" az Egyesült Államokkal fennálló vitás kérdések rendezésére, miután Donald Trump amerikai elnök úgy döntött, hogy lemondja a június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozóját Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - jelentette be Kim Kje Gvan észak-koreai külügyminiszter-helyettes péntekre virradóra.

„Nagyra értékeljük Trump elnök példa nélkül álló erőfeszítéseit, hogy megvalósuljon a történelmi észak-koreai-amerikai találkozó” – idézte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség Kim Kje Gvan közleményét. „Ismételten azt mondjuk az Egyesült Államoknak, hogy készek vagyunk bármikor, bármilyen formátumban a problémák megoldására” – tette hozzá. A külügyminiszter-helyettes szerint az Egyesült Államok egyoldalú döntése bizonyítja, hogy mennyire komoly az ellenszenv Phenjan és Washington között, s egyben rávilágít, milyen égető szükség van a két ország vezetőinek találkozójára. Elmondta, hogy Kim Dzsong Un a lehető legnagyobb erőfeszítést tette, hogy létrejöjjön a találkozó Trumppal.

“Azt a következtetést vonnám le, hogy Trump elnök álláspontja az észak-koreai-amerikai találkozó vonatkozásában nem áll összhangban a világnak a béke és stabilitás iránti vágyával sem globálisan, sem a Koreai-félszigeten” – hangsúlyozta. ”Változatlanul elkötelezettek maradunk amellett, hogy a világ és a Koreai-félsziget békéjének és stabilitásának érdekében mindent megtegyünk, s nyitottak vagyunk arra, hogy az Egyesült Államoknak időt, illetve lehetőséget biztosítsunk” – emelte ki Kim Kje Gvan. ”A Trump elnök által említett borzasztó düh és nyílt ellenségesség mindössze válaszreakció arra, hogy egyoldalú atomfegyver-mentesítést sürgettek a tervezett észak-koreai-amerikai csúcs előtt” – húzta alá az észak-koreai tárcavezető helyettes.

A japánok megértik

Kono Taro japán külügyminiszter péntekre virradóra megértését fejezte ki Trump elnök váratlan döntésével összefüggésben, hogy lemondta a csúcstalálkozót. „Nincs értelme olyan észak-koreai-amerikai csúcsot tartani, amely nem hoz eredményeket” – jelentette ki a japán tárcavezető Mexikóvárosban tett látogatása során.

„Folytatni fogjuk az együttműködést az Egyesült Államokkal, hogy eredményes megbeszéléseket tarthassunk Észak-Korea atomfegyver-mentesítésének és a phenjani vezetés által elhurcolt japán állampolgárok ügyének rendezésére” – idézte Tarót a Kyodo japán hírügynökség. Tokió hivatalosan 17 japán állampolgárt tart számon, akiket a kommunista állam az 1970-es és az 1980-as években elhurcoltatott. 2002-ben ötüket szabadon engedték. Phenjan állítása szerint nyolc japán időközben meghalt, míg a névsoron szereplő személyek közül négyen sosem léptek Észak-Korea területére.

A szöuli külügyi tárca pénteki közlése szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetést folytatott dél-koreai kollégájával, Kang Kjung Vhával. A két tárcavezető egyetértett abban, hogy folytatni fogják erőfeszítéseiket, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak az Egyesült Államoknak és Észak-Koreának a párbeszédhez.

Putyin sajnálja

Sajnálatát fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök amiatt, hogy elmarad Donald Trump amerikai államfő és Kim Dzsongun észak-koreai vezető júniusra tervezett találkozója.

Putyin az Emmanuel Macron francia elnökkel közösen megtartott sztrelnai sajtótájékoztatóján beszélt erről.

„Oroszország sajnálja. Mindannyian arra számítottunk, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének kezdete lesz. Reméljük, hogy a párbeszéd újraindul és a találkozó létrejön majd” – fogalmazott az orosz elnök.

(MTI - CNN - Index)

Korábban írtuk: A jenkik a "líbiai modellt" emlegetik Észak-Korea kapcsán - "fenyegetésként is lehet értelmezni"





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából