Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy Kamaz teherautót vezetve avatta fel Vlagyimir Putyin elnök kedden az orosz szárazföldről a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető 19 kilométeres híd közúti felének a személyforgalom számára megépített részét.Vlagyimir Putyin orosz elnök a Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő Krími híd avatóünnepségén (fotók: MTI/AP/AFP pool/Alekszandr Nyemenov)

Az orosz elnök Nyikolaj Osztrovszkijnak, a létesítményt megépítő SZGM-Moszt vezérigazgatójának a társágában haladt át a kétszer két sávos hídon a mintegy 35 teherautóból és munkagépből álló konvoj élén. A híd krími oldalán neves orosz popzenei előadók adtak koncertet. A krími hidat szerdán, helyi idő szerint reggeli fél hatkor adják át a forgalomnak.

A presztízsberuházásként kezelt, a Moszkva által Ukrajnától 2014-ben visszacsatolt félszigetet az orosz gazdaságba integráló krími híd a legnagyobb ilyen átkelő Európában.

A beruházás a közúti teherforgalom áteresztésére ősszel, a vasúti forgaloméra pedig jövőre lesz alkalmas. A Kercsi-szoros két partját összekötő létesítményen teljesen elkészült állapotában napi 40 ezer gépkocsi és 47 vonat haladhat majd át. Éves utasforgalma a tervek szerint 13 millió fő, teherforgalma pedig 13 millió tonna lesz.
EU: a híd megépítése Ukrajna területi egységének megsértése

A Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető híd megépítése Ukrajna függetlenségének és területi egységének megsértése – írta nyilatkozatában az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) kedden.

Az unió szerint a híd megépítése a "jogtalanul elcsatolt" félsziget orosz integrációját célozza, és tovább növeli az "anyaországtól" való elszigeteltségét. A híd korlátozza a hajók áthaladását a Kercsi-szoroson át az Azovi-tengeren található ukrán kikötőkbe.

Az Európai Unió továbbra is a nemzetközi jog megsértésének tartja és elítéli a Krím és Szevasztopol illegális elcsatolását – áll a közleményben.

Frissítés: Amerika szerint is csúnya dolog a hídépítés

Az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el az Oroszország és a Krím félsziget között, a Kercsi-szoroson átívelő híd orosz megépítését.

A washingtoni nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a Krímbe vezető hidat Oroszország az ukrán kormány beleegyezése nélkül építette meg, "a Krím félsziget pedig Ukrajna része".

Az amerikai külügyminisztérium állásfoglalása szerint a híd megépítése nem csupán arra irányuló kísérlet, hogy Oroszország megszilárdítsa a Krím "törvénytelen elcsatolását és megszállását", de a Kercsi-szoroson áthaladó hajók méretének korlátozásával akadályozza a hajók áthaladását az azovi-tengeri ukrán kikötőkbe.

A külügyi tárca nyilatkozata – miután emlékeztetett rá, hogy korábban Washington a hídépítésben résztvevő számos természetes és jogi személyt is szankciókkal sújtott – ismételten leszögezte, hogy a büntetőintézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Oroszország "vissza nem adja a Krímet Ukrajnának".

„Még egyszer megerősítjük elkötelezettségünket Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett” – hangsúlyozta az amerikai külügyminisztérium.

(MTI nyomán)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából