Ugrás a cikkhez
Reklám

A tavaly októberi csehországi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom április 10-ig kizárólag a Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD) fog tárgyalni egy koalíciós kormány létrehozásáról, amely a kommunisták külső támogatásával megszerezheti a parlamenti alsóház bizalmát.

„A mozgalom vezetésének álláspontját szombaton a képviselőházi frakció is támogatásáról biztosította” – jelentette ki Andrej Babis, az ANO elnöke, ügyvezető miniszterelnök a frakció ülése utáni sajtóértekezleten.

Babis első, kisebbségi kormánya januárban nem kapott bizalmat a parlamentben, mert a 200 tagú testületben a szavazáskor csak az ANO 78 képviselője támogatta.

Milos Zeman államfő később új kormányalakítási tárgyalásokkal bízta meg Babist, de közölte vele: miniszterelnökké csak azután nevezi ki, ha biztosítja új kormánya számára a parlamenti alsóház bizalmát.

Andrej Babis most arról tárgyal, hogy koalíciós kormányt alakíthasson a szociáldemokratákkal, akiknek 15 képviselőjük van. Miután a 93 képviselő nem lenne elegendő a bizalom megszerzéséhez, az ANO tárgyal Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjával (KSCM) is, amelynek 15 képviselője a szavazáskor elhagyná az üléstermet, s így az ANO-CSSD koalíciónak egy fős többsége lenne az alsóházban.

Vojtech Filip kommunista pártelnök közölte, hogy a két fél már közel van a végső egyezséghez. Az egyetlen, még nyitott témát a külpolitikai koncepcióbeli nézetkülönbségek jelentik.

Babis szerint az ANO-CSSD tárgyalások a programegyeztetésről szintén előrehaladott állapotban vannak, de a tárcák elosztása egyelőre nem került szóba.

Jan Hamácek szociáldemokrata pártelnök pénteken úgy nyilatkozott, hogy a CSSD öt miniszteri bársonyszéket fog kérni az ANO-tól a koalíciós partnerségért. Jaroslav Faltynek, az ANO első alelnöke szerint a mozgalom azonban csak négy tárcát tervez adni a szociáldemokratáknak. Konkrétumokat az egyik fél sem mondott. Faltynek megjegyzése („tudjuk, hogy Jan Hamácek korábban sokat foglalkozott a hadsereggel, és ezen a téren szakértőnek számít”) az újságírók szerint ezt jelzi, hogy az ANO valószínűleg kész átengedni a védelmi minisztérium irányítását leendő koalíciós partnerének.

A CSSD április elejéig szeretné tető alá hozni a megállapodást. Április 7-re van ugyanis betervezve a rendkívüli pártkongresszusának 2. része, amely igent mondhat a koalíciós megállapodásra. A végső jóváhagyásra egy korábbi döntés szerint belső pártreferendumban kerül sor.

A tavaly októberi választás eredménye alapján a 200 tagú cseh parlamenti alsóházba kilenc párt és mozgalom jutott. A győztes ANO 78 mandátumot szerzett, de olyan kormányt, amely bizalmat kapna a parlamentben, csak koalíciós partnerrel, illetve más pártok külső támogatásával tud alakítani. A pártok többsége elutasította az együttműködést, mert elfogadhatalannak tartják, hogy Andrej Babis kormányfő ellen az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt büntetőeljárés van folyamatban.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából