Ugrás a cikkhez
Reklám

Ma tizennyolcszor annyi külföldi ember él az osztrák fővárosban, mint 1961-ben. A bécsiek 35 százaléka külföldön született, és minden második fővárosi migrációs háttérrel rendelkezik, tehát vagy Ausztrián kívül született, vagy egyik szülője külföldi születésű – derül ki az osztrák főváros vezetése által készített friss felmérésből.

In Wien leben heute 18-mal mehr Ausländer als 1961, belegt eine aktuelle Studie:https://t.co/myJ6RzgzvO pic.twitter.com/VBlOXcunBY

— Kronen Zeitung (@krone_at) 2017. november 17.

Az 1,77 milliós Bécsben ma 190 ezerrel többen élnek, mint tíz évvel ezelőtt. Ebben az idei honosítások drámai növekedése is kulcsfontosságú szerepet játszott – írja a Krone osztrák lap az osztrák főváros vezetése által készített friss felmérés alapján.

A világháborúk miatt 1961-re a lakosság 1,62 millióra csökkent. Ekkor a bécsieknek mindössze az 1,5 százaléka volt külföldi származású. A főváros lakossága csak 2005-ben indult növekedésnek. A tíz évvel ezelőtti számokhoz képest ma körülbelül kétszázezerrel élnek többen az osztrák fővárosban, a növekedést részben a bevándorlási mutatókkal lehet magyarázni.

Az elmúlt évek során növekedésnek indult a háborúk és üldöztetés elől Bécsbe menekülő külföldiek száma, ami évi 4-5 ezer új bevándorló megjelenését jelentette. A fővárosba költöző bevándorlók száma 2015-ben tetőzött, amikor a migrációs válság kezdetével 22 ezer bevándorló telepedett le az osztrák fővárosban.

A Bécsben élő migránsok negyede ráadásul nem is szavazhat, hiszen fizetésük nem üti meg az állampolgárság megszerzéséhez szükséges szintet. A családok közül sok szociális segélyen él, egyes politikusok szerint a probléma megoldásának első lépése a tankötelesség felső korhatárának 18 évre emelésével lehet.

(Híradó nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából