Ugrás a cikkhez
Reklám

Határozottan elutasítja az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) a Jobbik béruniós kezdeményezését, emellett a tagállami érdekképviseleteket tömörítő ernyőszervezet a párttól való teljes elhatárolódásra szólította fel tagjait – írta a Magyar Idők hétfőn.

A kormányszócső Magyar Idők az ETUC tagjainak belső levelezésére hivatkozva hétfőn azt közölte, hogy az európai ernyőszervezet a Jobbikot szélsőjobboldali pártnak tekinti, amelynek egyéb megmozdulásai szöges ellentétben állnak a szakszervezeti mozgalom jellegével, céljaival.



Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Luca Visentinivel, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárával megbeszélésükön az Országházban 2017. szeptember 8-án (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a radikálisan jobboldali pártok Európa-szerte a szakszervezeti tagokat célozzák meg annak érdekében, hogy nézeteik közelebb kerüljenek a munkavállalókhoz, ezzel párhuzamosan elutasítanak minden olyan értéket, amelyet a szakszervezeti mozgalmak képviselnek – az ETUC emellett arra is felszólította tagszervezeteit, hogy ne vegyenek részt a Jobbik béruniós rendezvényein, s teljes mértékben határolódjanak el a párttól.

A levél előzménye, hogy a Jobbik béruniós kezdeményezéssel kapcsolatos múlt pénteki rendezvényére meghívta az Európai Szakszervezeti Szövetség tagjait is, a szervezet ugyanakkor világosan jelezte, a jövőben sem támogatja a tagokat, hogy a hasonló eseményeken részt vegyenek.



Nekünk csak az uniós árszínvonal jár

Ki az új szövetséges?

Orbán Viktor néhány nappal ezelőtt, szeptember 8-án, pénteken találkozott az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárával, Luca Visentinivel. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke igen szűkszavú közleményéből kiderül az is, hogy a találkozón "szó esett a bérszínvonal-különbségről Európa keleti és nyugati része között". Most már láthatjuk, mi az eredménye mindennek, ráadásul az ETUC pont a sajátjait, az európai munkavállalókat köpte szemen hozzáállásával.

De vessünk egy pillantást arra, hogy milyen is ez az Európai Szakszervezeti Szövetség, amely a "végvári vitéz" legújabb szövetségesévé vált a bérunió elleni "szabadságharcában"! Alább olvasható egy beszédes részlet 2015 szeptemberi hírünkből. Lássuk, minek szólt az ETUC 13. kongresszusának tapsvihara:

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke "Európa égető kötelességének" nevezte a migránsok befogadását kedden Párizsban, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) 13. kongresszusán elmondott nyitóbeszédében.

"Üdvözlet a menekülteknek!" - mondta Juncker az 509 delegált tapsvihara közepette.

A 39 európai ország, köztük mind a 28 uniós tagállam 90 szakszervezeti szövetségének tisztújító kongresszusán, amelyen Francois Hollande francia államfő is megjelent, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott: "a menekülteknek szolidaritásra van szükségük, és Európa égető kötelessége őket befogadni".

Jean-Claude Junker óva intett "a szélsőjobboldaltól és mindazoktól, akik méltatlan érzelmeket keltenek" az Európát sújtó migrációs válság apropóján. Ugyanakkor büszkének nevezte magát amiatt, hogy a "szerencsétlen" menekültek szívesebben választják "Európát, a béke szigetét", mint "inkább az Egyesült Államokat, Kínát vagy Oroszországot".

"Az Európai Unió állapota nem jó, a szolidaritási törésvonalak sokasodnak" - vélte Juncker, aki aggodalmát fejezte ki "a nemzeti érzések veszélyes újjászületése" miatt.




Lám, az Orbán-pofozó Juncker migránssimogató csatlósai is jól jönnek "Európa védőbástyájának", ha egy kis munícióra van szükség a NER-t támadó gonosz szélsőjobb visszaveréséhez, vagy ami szomorúbb, a kelet- és közép-európai munkavállalók egészének további rabszolgasorban tartásához.

De ezt persze csak csendben, a színfalak mögött, hisz tudják: "Ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok".

(Kuruc.info - MTI nyomán)

Frissítés: Jobbik: hazudik a kormánylap, az ETUC-főtitkár elismerte a bérunió céljait - tárgyalt is Gyöngyösi Mártonnal

Majd negyven szakszervezet fejezte ki támogatását a béruniós európai polgári kezdeményezés iránt - írja közleményében a Jobbik Magyarországért Mozgalom.

Olyannyira, hogy pénteken egy nagyszabású szakmai konferencián egyhangúlag úgy határoztak az érdekképviseletek, hogy létrehoznak egy polgári kampánybizottságot saját képviselőikből, amely a bérek felzárkóztatását célzó kezdeményezést sikerre viszi - emlékeztet a párt. Mint írják, a megjelent szervezetek vezetői megerősítették, hogy nekik nem a Fidesz, vagy a szintén kívülről befolyásolt Európai Szakszervezeti Szövetség diktál, hanem kizárólag a magyar munkavállalók érdekeit tartják szem előtt, azok az elsődlegesek.

"A Magyar Időkben kormányzati megrendelésre megjelent cikk ismét hazudott a béruniós európai polgári kezdeményezésről és a Jobbikról. Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára tárgyalt Gyöngyösi Mártonnal, a kezdeményezést indítványozó európai polgári bizottság vezetőjével, s elismeréssel szólt az egyenlő munkáért egyenlő bért zászlajára tűző kezdeményezés céljáról. Mindezt írásban is megerősítette. A fideszes pártlap állításával ellentétben szó sem volt arról, hogy Vona Gábor is találkozna az Európai Szakszervezeti Szövetség vezetőjével" - mutat rá a közlemény.

A béruniót eddig kizárólag a Fidesz által befolyásolt szakszervezeti konföderációk utasították el szakmaiatlan és skizofrén magyarázatokkal, hiszen a polgári kezdeményezés lényege valójában éppen az volna, amiért minden munkavállalói érdekképviselet megalakult és küzd, pontosabban küzdenie kellene - fogalmaz a Jobbik.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából