Ugrás a cikkhez
Reklám

Az ausztrál kormány beleegyezett abba, hogy közel 70 millió ausztrál dolláros (14,5 milliárd forintnyi) kártérítést fizet mintegy kétezer "menekültnek és menedékkérőnek", akiket a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetén létesített menekültközpontban tartottak fogva nyomorúságos körülmények között - jelentették be szerdán a sértettek ügyvédei és a kormány képviselői.Ott is dübörög a hazaárulók aknamunkája

A keresetet tavaly nyújtotta be az ausztrál kormány és a menekültközpontot működtető két cég ellen 1905 "menekült és menedékkérő", akiket 2012 novemberétől 2014 decemberéig tartottak ott fogva. Kártérítést követeltek a fogva tartási körülmények és rossz bánásmód miatt elszenvedett fizikai és lelki bántalmakért. A pernek szerdán kellett volna megkezdődnie a Victoria állambeli legfelsőbb bíróságon, és hat hónapot vett volna igénybe, de a sértettek ügyvédei az utolsó pillanatban tető alá hozták a peren kívüli megállapodást az ausztrál kormánnyal.

A "menekülteket és menedékkérőket" képviselő ügyvédek szerdai melbourne-i sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy az összeget szétosztják a menekültközpont volt és jelenlegi lakói között, attól függően, hogy mennyi időt töltöttek ott, és milyen bántalmakat szenvedtek. Az ausztrál kormány és a központot működtető két cég beleegyezett abba is, hogy állja a három évig tartó ügyvédi munka költségeit is, amelyek várhatóan meghaladják a húszmillió ausztrál dollárt (négymilliárd forint).

Peter Dutton bevándorlásügyi miniszter “megfontolt döntésnek” nevezte az egyezséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak a fél évig tartó, bizonytalan kimenetelű bírósági eljárás ügyvédi költségeiért tízmilliókat kellett volna fizetni az ausztrál adófizetők pénzéből.

Ausztrália 2012 óta a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetén és Nauru szigetországban helyezte el a tengeri úton érkezett migránsokat a menedékkérelmük elbírálásáig, de az ausztrál konzervatívok hatalomra kerülésük, 2013 óta szigorítottak a bevándorlási politikán. A zárt menekültközpontok létrehozását az ENSZ és különböző "jogvédő" (értsd: bevándorláspárti) csoportok is bírálták, “embertelennek” nevezve az ott uralkodó életkörülményeket.

Pápua Új-Guinea a minap bejelentette, hogy hamarosan megkezdi a Manus szigetén lévő tábor felszámolását, amelyet októberig végleg be is zárna. Jelenleg több mint 800 migráns és menedékkérő tartózkodik a központban, amelynek működését tavaly a helyi legfelsőbb bíróság jogellenesnek találta.

Ausztrália tavaly, még az amerikai elnökválasztás előtt megállapodott Washingtonnal, hogy az Egyesült Államok befogadja azokat a "menekülteket", akik a megállapodás megkötésének idején Pápua Új-Guineán és Naurun tartózkodtak, azaz több mint 1300 főt, cserébe pedig Ausztrália közép-amerikai "menekülteket" fogad be. A Fehér Ház megerősítette, hogy tartja magát a megállapodáshoz, jóllehet Donald Trump amerikai elnök korábban azt mondta, hogy felülvizsgálja a – szerinte ostoba – megállapodást.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk:

- Trump rácsapta a kagylót az ausztrál miniszterelnökre migránsügyben

- Ausztrália példásan szigorít migránsügyben: aki illegálisan próbál bejutni, az az életben nem kaphat majd vízumot

- Ausztrál miniszter: hazudoznak, akár fel is gyújtják magukat a szegény menekültek, hogy betolakodhassanak
- Az ausztrál kormányfő elárulta az EU-nak, mi a megoldás a "menekült"kérdésre: a hadsereg bevetése és a hajók visszafordítása
- "Esélytelen, hogy Ausztrália legyen az otthonod!" - Egyértelmű állásfoglalás az illegális bevándorlással szemben
Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából