Ugrás a cikkhez
Reklám

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök szerint csak úgy akadályozhatók meg a hétvégi földközi-tengeri, több száz "menekült" vízbefúlásával járó tragédiák, ha a "menekültek" hajóit visszafordítják. Amióta Ausztrália nem hajlandó fogadni a "menekülteket" szállító hajókat, a hatóságok szerint nem történt vízbefúlás.

Az Európai Uniónak az ausztrál példát kellene követnie, mivel ez az egyetlen útja annak, hogy ne történjen több haláleset a tengeren – mondta kedden Tony Abbott ausztrál miniszterelnök, akinek a kormánya korábban rendkívül szigorú intézkedéseket léptetett életbe a "menekültek" hajóinak visszafordítására.

"Százak, sőt ezrek fulladnak meg, miközben Afrikából Európába próbálnak jutni. Az egyetlen módja a halálesetek megakadályozásának, ha magukat a hajókat állítják meg" – mondta Abbott válaszul arra, hogy a hét végén a Földközi-tengeren elsüllyedt egy "menekülteket" szállító hajó Líbia és Olaszország között, és akár nyolcszáz ember is a tengerbe veszhetett.

Az ausztrál kormányfő hozzátette: meg kell oldani ezt a "borzalmas problémát", fel kell számolni az emberkereskedelmet. Az európai országoknak nagyon erőteljes politikai döntéseket kell hozniuk, amelyek véget vetnek az embercsempészetnek a Földközi-tengeren – magyarázta.

Miután 2013 szeptemberében hatalomra került Ausztráliában a jelenlegi konzervatív kormány, Canberra a hadsereget bízta meg azzal, hogy fordítsa vissza a "menekülteket" szállító hajókat, mielőtt elérnék a kontinensnyi ország partjait. Ezután általában a kiindulási országba – legtöbb esetben Indonéziába – vagy Nauru és Pápua Új-Guinea szigetére irányítja a lélekvesztőket az ausztrál hadsereg.

A csendes-óceáni szigetek az ausztrál kormány pénzügyi támogatásáért cserében menekülttáborokat működtetnek. Mindenesetre a "menekültek" abban az esetben sem telepedhetnek le Ausztráliában, ha ténylegesen menekülteknek találják őket a hatóságok. Canberra szerint két lehetőségük van: vagy visszatérnek hazájukba, vagy – egy bilaterális megállapodás értelmében – Kambodzsában telepednek le.

Míg csaknem 18 hónapja egy "menekülteket" szállító hajó sem ért partot Ausztráliában, egyetlen vízbefúlásról sem számoltak be az ausztrál hatóságok, "jogvédők" szerint Canberra megsérti nemzetközi kötelezettségeit. Az ausztrál televízió az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságára (UNHCR) hivatkozva kedden arról számolt be, hogy az ausztrál hadsereg visszafordított egy 46 vietnami "menekülttel" a fedélzetén az országba tartó hajót, miután elutasította az utasok – még a tengeren átadott – menedékkérelmeit.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából