Ugrás a cikkhez
Reklám

A hidegháború óta először készletezésre tervezi felszólítani a lakosságot a német szövetségi kormány. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung birtokába jutott jelentés szerint a lakosságot fel kell készíteni egy esetleges természeti katasztrófa (ezt persze csak elterelés céljából tették ide, hiszen semmivel sem fenyegeti őket jobban természeti katasztrófa, mint öt évvel ezelőtt, iszlamista támadás viszont annál inkább - a szerk. ) vagy fegyveres konfliktus következményeire.



A jelentést bemutató FAZ is egyértelműen háborús helyzetről beszél

A 69 oldalas tanulmány szerint minden egyes polgárnak tíz napra elegendő élelmiszert és öt napra elegendő tartalékot kellene felhalmoznia.



Indulhat a készletezés - ide juttatta az országot a Willkommenskultur

A német katasztrófavédelem honlapján található általános tájékoztatófüzet 14 napos tartalékot javasol ilyen esetekre. Ez személyenként 28 liter vizet (napi két liter/fő), 4,9 kg tésztát, rizst és burgonyát, 5,6 kg zöldségkonzervet, 3,7 kg tejport 2,1 kg húst vagy tojásterméket és fél kg zsírt vagy olajat jelent.

Javasolják még, hogy a háztartások készüljenek fel alternatív világítási és fűtési megoldásokra: tartsanak otthon elemlámpát, gyertyát, gázpalackról üzemeltethető konvektort a szükséges tartályokkal, és legyen mindig feltöltve a házipatika, legyenek otthon tisztálkodó- és fertőtlenítőszerek arra az esetre, ha akadozna a lakosság ellátása. Azt is javasolják, minden otthonban legyen elemről működtethető rádió.

(Die Welt - Híradó nyomán)

Frissítés: a még Merkelnél is liberálisabb és migránsbarátabb ellenzék persze bagatellizál

Németországban félelemkeltéssel vádolja a parlamenti (Bundestag) ellenzék a kormányt a lakosság vészhelyzeti védelméről szóló terv új változatával kapcsolatban, amelyet a napokban fogad el a kabinet.

A Bild című lap még augusztus elején jelentette, hogy formálódik a legutóbb 1995-ben frissített polgári védelmi terv új változata, amely szerint az állami intézmények felkészítése mellett építeni kell a lakosság felelősségvállalására és önvédelmi képességére is, és javasolni kell, hogy mindenki állítson össze házipatikát és tartalékoljon egyebek mellett meleg takarót, gyertyát, gyufát, elemeket, feltöltött akkumulátort és készpénzt.

Vasárnap a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lap közölt újabb részleteket a tervről. A beszámoló szerint az is szerepel benne, hogy a lakosságot ösztönözni kell öt napra elég ivóvíz és tíznapi élelem készletezésére.

A kormány ezzel azt sugallja, hogy azonnal meg kell rohanni a boltokat, amivel “teljesen elbizonytalanítja a lakosságot” – mondta a Kölner Stadt-Anzeiger című lap hétfői összeállítása szerint Dietmar Bartsch, a Bundestag nagyobbik ellenzéki pártja, a Baloldal társ-frakcióvezetője.

A Zöldek szerint ugyan helyes a polgári védelmi terv frissítése, és a kormány részéről “már-már hanyagság”, hogy az utóbbi évek technológiai fejlődése ellenére több évtizedes elképzelésekre építi a lakosság védelmét. Azonban nemigen képzelhető el olyan “támadási forgatókönyv”, amelynek alapján szükség lenne arra, hogy a háztartások ivóvíz- és élelmiszer-készletet halmozzanak fel – mondta Konstantin von Notz, a Zöldek frakcióvezető-helyettese.

A 69 oldalas koncepciót fejlesztő szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Johannes Dimroth hétfőn Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az új tervet a szerdai kormányülésen fogadják el, majd a tárcavezető, Thomas de Maiziere ismerteti annak tartalmát.

A szóvivő azt állította, hogy a koncepció nem az utóbbi hetek támadásai miatt készült, hanem már több éve dolgoznak rajta. A Bundestag még 2012-ben kérte fel a kormány, hogy készítse el az 1995-ös polgári védelmi terv új változatát.

Friedrike Lenz, a mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztérium szóvivője hozzátette: az sem új fejlemény, hogy a kormány élelmiszer és ivóvíz készletezését tanácsolja a lakosságnak. Ehhez elég tanulmányozni a szövetségi polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal (BBK) honlapján, ahol az olvasható, hogy a természeti katasztrófák veszélye miatt minden háztartásban érdemes tartalékolni 14 napra elegendő élelmiszert.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából