Ugrás a cikkhez
Reklám

A kanadai miniszterelnök szerint az ország lakosságának többsége nem tudja, hogy milyen súlyos pusztítást végzett az erdőtűz az albertai Fort McMurrayben és térségében.

Justin Trudeau helyi idő szerint péntek esti sajtóértekezletén a tűzoltók és a katasztrófamentők áldozatos munkájának tulajdonította, hogy sikerült megmenteni a város épületeinek 85-90 százalékát, ezen belül a lakóépületek több mint 90 százalékát, és mint mondta, ez nem a széljárás megváltozásának vagy az esőnek vagy bármilyen szerencsének köszönhető.

A miniszterelnök Fort McMurray-beli sajtóértekezlete előtt helikopterről megtekintette a térséget, bejárta a város egyik negyedét, találkozott tűzoltókkal, önkéntesekkel és Rachel Notley tartományi miniszterelnökkel. Mint mondta, ezt megelőzően hiába kapott részletes jelentéseket a tűzvészről, és látott róla képeket, felvételeket, a katasztrófa súlyosságával csak élőben szembesült. Állami segítséget ígért a károk helyreállítására.

Tisztségviselők szerint a tűzvészben a város 2432 épülete megsemmisült, 530 megrongálódott, de 25 ezret sikerült megmenteni. Több mint 94 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A lakosok visszaköltöztetésének tervével ígéretük szerint két héten belül készülnek el az illetékesek.

A várostól távol, de a tűz továbbra is pusztít, 2400 négyzetkilométeren, és várhatóan még hetekbe telik az eloltása, amelyen 1714 tűzoltó dolgozik 123 helikopterrel, 26 tűzoltó repülőgéppel és 226 munkagéppel.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából