Ugrás a cikkhez
Reklám

Nagyon fontos lépést tettek az EU állam-, illetve kormányfői a kidolgozott nyilatkozat elfogadásával a német kancellár szerint. Merkel a csúcs után Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral is beszélt telefonon.

A kancellár Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy a nyilatkozatnak a balkáni migrációs útvonalon zajló áramlás megszűnéséről szóló része csupán "helyzetleírás".

Ez a helyzet egyoldalú döntések miatt keletkezett, amelyeket Németország nem üdvözölt, mert fenntarthatatlan állapotokat idéztek elő Görögországban - tette hozzá Angela Merkel.

Ugyanakkor a nyilatkozat azt is megjelöli, hogy miként kell megszilárdítani a balkáni migrációs útvonalon és Görögországban kialakult helyzetet, vagyis a tagállami vezetők következetes dokumentumot fogadtak el - emelte ki a német kancellár.

A nyilatkozatban szerepel, hogy a tagországoknak ki kell állniuk az egyoldalú lépéseket "elszenvedő" Görögország mellett, így támogatást kell nyújtaniuk ahhoz, hogy biztosított legyen a macedón és az albán határ védelme "a görög oldalról", hogy javuljon a menekültek elhelyezése - mondta Angela Merkel.

Németország "nagyon erősen üdvözli", hogy a nyilatkozat lefekteti a Törökországgal kezdett együttműködés "alapszerkezetét" - hangsúlyozta a kancellár.

Ugyanakkor a következő napokban "néhány részletet" még ki kell dolgozni, mert igen összetett kérdésről van szó - jegyezte meg.

Ban Ki Mun aggodalmának adott hangot amiatt, hogy - szavai szerint - egyes uniós tagországokban nacionalista pártok nyomására szigorítják a menekültügyi szabályozást.

Kijelentette, hogy a "hangulatkeltés a menekültek ellen a társadalom megosztásához vezet", és "nem egyeztethető össze sem az ENSZ, sem az EU értékeivel".

Az EU-nak szolidaritást kell vállalnia a menekültekkel, és sokkal többet tehetne értük. Nem pénzről van szó, hanem többről, az emberiességről és az emberi jogok tiszteletéről - hangsúlyozta Ban Ki Mun.

Elmondta, hogy a világszervezet szeptember 19-én konferenciát tart a migráció globális kérdéseiről, és a tanácskozásra a szervezet valamennyi tagországának állam-, illetve kormányfőjét meghívták.

Angela Merkel tevékenységéről szólva aláhúzta, hogy lehet a "menekültek" elé falakat emelve a "könnyebb utat" választani, a német kancellár azonban nem így tett, hanem olyan politikát követett, amellyel "az együttérzés és az erkölcs igaz hangja" lett az egész világon.

A német kancellár elmondta, hogy találkozójukon átadta az ENSZ-főtitkárnak a legmagasabb rangú állami kitüntetést, a német köztársaság érdemrendjének nagykeresztjét.

Németország ezzel Ban Ki Mun tíz éve tartó főtitkári munkáját ismeri el, különös tekintettel az Agenda 2030 néven is ismert - a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó - fenntartható fejlesztési menetrend kidolgozására és a tavaly decemberben Párizsban elfogadott nemzetközi klímavédelmi egyezmény elfogadására.

Merkel kiterjesztené az EU-török megállapodást az irakiakra is

A német kancellár az SWR német rádiónak adott interjújában kijelentette: a szíriai állampolgárokat érintő, Törökország és az Európai Unió között körvonalazódó szabályozáshoz hasonló megállapodást más országokból származó menekültekre, például irakiakra is ki lehetne terjeszteni. Beszélt arról is: Bécs hibázott, amikor egyoldalú döntéseket hozott.

"Még egyszer mérlegelnünk kell, hogy irakiak esetén is keretszámokban gondolkodjunk-e" - mondta Merkel, utalva az előző este Brüsszelben az EU és Törökország között a migrációs válság kezeléséről született elvi megállapodásban foglaltakra.

A tervezet értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az EU-tól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kéri, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben.

A törökök ezért cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét.

Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserében be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Angela Merkel úgy vélte, hogy Ankara számára "természetesen különös fontossággal bír" a szíriaiak kérdése.

A német kancellár elutasította azokat a bírálatokat, miszerint Ankara előnyösebb tárgyalási pozícióban van, mint az európai közösség, szerinte sokkal inkább az érdekek kiegyenlítéséről van szó.

Merkel hozzátette, hogy az olyan kritikus témákat is "nagyon világosan érintették", mint a sajtószabadság kérdése Törökországban.

Az EU viszonylag jó eredményeket ért el végül - húzta alá Merkel. "Mindenki azt mondja, hogy meg kell védenünk a külső határainkat, fel kell vennünk a küzdelmet az illegális bevándorlással, mindenki kiállt az égei-tengeri NATO-beavatkozás mellett, és mindenki üdvözölte az új javaslatot is" - jegyezte meg a kancellár, aki azt is pozitívnak találta, hogy az EU szán még néhány napot a "finomhangolásra".

Az uniós vezetők a jövő heti EU-csúcson folytatják a tárgyalást annak a javaslatnak a részleteiről, amelyet Ahmet Davutoglu török kormányfő váratlanul terjesztett elő által a hétfői munkaebéden.

Merkel a rádiónyilatkozatban Ausztriával szemben kritikát fogalmazott meg a menedékkérők létszámára bevezetett korlátozások miatt.

"Nem vagyok hálás Ausztriának. Nem tartom szerencsésnek, hogy egyoldalú döntések születtek" - nehezményezte a kancellár Bécs azon döntését, hogy idén összesen 37 500 embert fogadnak be Ausztriába, és naponta legfeljebb 3200 menedékkérő léphet be az országba.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából