Ugrás a cikkhez
Reklám

Az izraeli rendőrség különleges alakulatai, a Sábák nevű belbiztonsági szolgálat fegyveresei egész éjjel folytatták az Izrael középső és északibb részeire kiterjedő kutatást a tel-avivi Dizengoff utcai pub előtti gyalogjárdán véghezvitt vérfürdő elkövetőjének kézre kerítésére. Az izraeli rendőrség szóvivője a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy már nyomon vannak és várnak az úgynevezett „aranyinfóra”, amelynek birtokában biztosan elcsípik az elkövetőt. Még tegnap a tel-avivi tengerparton is meggyilkoltak egy izraeli palesztin taxist, de a rendőrség ebben az ügyben teljes hírzárlatot rendelt el.

Korábban írtuk: Vérfürdő egy tel-avivi pubban - Két halott, négy életveszélyesen és három közepesen megsebesült áldozat



Házról házra járva kutatnak a merénylő után (fotó: Reuters)

A hazai sajtó többsége sok mindent nem árult el a tel-avivi vérfürdő körülményeiről, a merényletet esetleg kiváltó előtörténetről. Az elkövető izraeli palesztin, akiről egyelőre csak annyit közöl a rendőrség, hogy az ország északi részében levő Vádi 'Árá nevű vidéken lakott, s korábban öt esztendőt ült izraeli börtönben, miután megpróbálta elrabolni egy izraeli katona fegyverét. A nagybátyját az izraeli rendőrök agyonlőtték 'Ár'árá nevű településen, miután azt hitték, hogy fegyver van nála és azt használni is kívánja. Később kiderült, hogy egyáltalán nem volt nála fegyver. A tegnapi vérfürdő elkövetője a nagybátyja meggyilkolása után próbálkozott fegyvert rabolni egy izraeli katonától, hogy megbosszulja a rokona halálát.



A vérfürdő elkövetője (fotó: Izraeli Börtönparancsnokság)

A két halálos áldozatot, két súlyos és öt közepes, illetve könnyebb természetű sebesülést követelő tegnapi tel-avivi merénylet elkövetőjének az édesapja minden valószínűség szerint tevékeny kollaboráns, mert „biztonsági őrként” dolgozhatott és tarthatott otthonában a marokfegyvernél komolyabb lőfegyvert. Ez utóbbit onnan tudjuk, hogy a hírportálok értesülése szerint a tegnapi merénylet elkövetője fegyveres fényképének közzététele után az apa azonnal jelentette az izraelieknek, hogy az ő fiáról van szó. Állítólag valaki fölhívta telefonon az apát és csak annyit kérdezett tőle, hogy nézze meg, megvan-e az otthonában tartott fegyvere? Megvolt, tehát a fia a merénylet elkövetésekor nem azt használta.



Mécsesek, gyertyák a tel-avivi vérfürdő színhelyén

Tel-Avivban a Szimtá pub előtt elkövetett vérfürdő után nem sokkal egy izraeli palesztin taxis lövedék szaggatta holttestét találták meg a tengerparti Mandarin szálló közelében. A Lod (Liddá) városbeli palesztint valószínűleg „tévedésből” gyilkolták meg. A rendőrség az ő gyilkosa után is nagy erőkkel nyomoz. Egyelőre teljes hírzárlatot rendeltek el az újabb gyilkosság részleteiről, ezért azt sem lehet tudni, hogy van-e valami köze a Dizengoff utcában elkövetett vérfürdőhöz.

Az izraeli biztonsági alakulatok abban reménykednek, hogy ha a merénylő nem készített elő jó előre biztonságos búvóhelyet, ezért rejtekhelyéről előbb-utóbb kénytelen lesz kimozdulni, élelem után nézni, s ekkor majd lecsapnak rá. A kutatások most az észak-izraeli, palesztinok lakta Vádi 'Árá térségére összpontosulnak. Itt laknak az elkövető családtagjai is, akiknek házait és azoknak környékét most is intenzíven kutatják.

Frissítés: Megvan a tel-avivi vérfürdő elkövetőjének neve és tettének indítéka – Nem az Iszlám Állam küldetésében gyilkolt

Muhámmád Hászán Milhem a neve a tel-avivi vérfürdőt tegnap elkövető izraeli palesztin férfinak, aki tettével nagybátyja, Nadím Milhem 2006-os meggyilkolását kívánta megbosszulni. Az izraeli rendőrség és titkosszolgálatok még mindig nem engedélyezik a sajtónak a tel-avivi merénylet elkövetője nevének nyilvánosságra hozatalát és tettének indítékát. A legújabb tények ismeretében nem valószínű, hogy a palesztin férfi az Iszlám Állam küldetésében és ideológiáját követve hajtotta végre a tegnapi merényletet Tel-Avivban.



A meggyilkolt Nadím Milhem holtteste felett az édesapja 2006-ban (fotó: alarab.com)

Az izraeli biztonsági szervezetek és a rendőrség teljes hírzárlata közepette rábukkantunk a Válláh!Hádásot című héber nyelvű hírportál 2009. június 15-én kitett bírósági hírére, amelyből kis utánakereséséből kiderül a tegnapi tel-avivi vérfürdőt elkövető izraeli palesztin pontos neve és tettének egyértelmű indítéka. (Várjuk, hogy mindezt az MTI is lehozza – J. K.) A korabeli hír szerint a Haifai Területi Bíróság felmentett az emberölés vádja alól egy Gál Ruvi nevű izraeli határrendőrt, aki 2006-ban agyonlőtte az 'Ár'árá falubeli Nadím Milhem, akkor 28 éves palesztin férfit. A szadizmusukról ismert izraeli határrendőrök a gyilkosság kivizsgálásakor azt állították, hogy Nadím Milhem (a tegnapi tel-avivi vérfürdő elkövetőjének nagybátyja – J. K.) csőre töltött marokfegyverrel fenyegette meg őket, s ezért önvédelemből lőtték agyon.



Az izraeli börtönből 2011-ben szabadult Muhámmád Hászán Milhem (fotó: alfajartv)

Később azonban kiderült, hogy a rendőrök elől menekülő palesztinba hátulról eresztettek bele két lövedéket. A hírportál beszámolója szerint a gyilkos rendőr azzal védekezett a bíróságon, hogy önvédelemből lőtt (ezek szerint legalább kétszer – J. K.), miután lövést hallott Nadím Milhem háza felől, s azt hitte, hogy a palesztin őrá lőtt... „Nadím Milhem kimenekült a házából (nyilván az ostromra készülő rendőrök láttán – J. K.) kezében a rendőrre tartott marokfegyverrel, s ezért lőtt védencem önvédelemből”, mondta a bíróságon a határrendőr védőügyvédje. „Később kiderült, hogy a lelőtt Nadím Milhem által tartott marokfegyver tölténytára teljesen üres volt, de ez teljesen lényegtelen”, mondta a gyilkos rendőrt felmentő ítéletet meghozó bíró a haifai bíróságon 2009-ben.

Nos, a tegnapi tel-avivi vérfürdő elkövetőjének neve Muhámmád Hászán Milhem, az izraeli hadsereg kötelékébe tartozó határrendőrség harcosa, Gál Ruvi által 2006-ban meggyilkolt Nadím Milhem unokaöccse. Muhámmád Milhem az észak-izraeli Vádi 'Árá vidékén levő 'Ár'árá nevű palesztin falu lakosa, akárcsak a rokona, nagybátyja, Nadím Milhem, akinek meggyilkolásáért tegnap Tel-Avivban bosszút állt. Amint már megírtuk, Muhámmád Nadím korábban megpróbált fegyvert rabolni egy izraeli katonától, de nem sikerült neki, elfogták és éveket húzott le az izraeli börtönben.

A 2006-ban az izraeli határrendőrök által meggyilkolt Nadím Milhem nevének ismeretében az arab hírportálokon sok mindent megtudhatunk róla, a többi között azt is, hogy az unokaöccse, Muhámmád Hászán Milhem bosszúból követte el a tel-avivi vérfürdőt. Ennek ismeretében az Iszlám Államnak semmi köze nincs a történtekhez. Találtunk egy videót is, amelyen a tegnapi tel-avivi vérfürdő elkövetője, a börtönből 2011-ben kiszabadult Muhámmád Hászán Milhem interjút ad a palesztin Ál-Fádzsár TV-nek.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából