Ugrás a cikkhez
Reklám

Vádat emeltek az amerikai légierő egy volt szerelője ellen, amiért megpróbált csatlakozni az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez - közölték kedden az illetékes amerikai hatóságok.

Tairod Nathan Webster Pugh ellen hétfőn emelt vádat egy brooklyni vádesküdtszék. Az amerikai légerő veteránját 2014 decemberében, Kuvaitban bocsátották el a munkahelyéről. Január 10-én Egyiptomból Törökországba repült, hogy onnan átjusson Szíriába és beálljon az IÁ fegyveresei közé.

A török hatóságok azonban nem engedték be az országba, visszafordították Egyiptomba, ahonnan január 15-én kitoloncolták az Egyesült Államokba, mert "gyanús tárgyakat" találtak nála, egyebek között egy géppisztoly fotóját. Pugh-t január 16-án az Egyesült Államokban őrizetbe vették.

A férfi 1986 és 1990 között szolgált a légierőnél, ezt követően több repüléssel foglalkozó cég alkalmazásában állt Amerikában és a Közel-Keleten.

Laptopjának átkutatása után kiderült, hogy a férfi az IÁ által ellenőrzött határátkelőhelyek után kutatott az interneten, és hogy több, a terrorszervezet által végrehajtott kivégzést bemutató videofelvételt rögzített.

Karen Greenberg, a New York-i Fordham Jogi Egyetem nemzetbiztonsági központjának igazgatója szerint eddig 23 amerikait vádoltak meg azzal, hogy be akart lépni az IÁ radikálisainak sorába, vagy hogy valakit támogatott az erre irányuló törekvésében.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából