A 67 esztendős Janet Yellen váltja Ben Bernankét az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet élén. A Fed történetének első női vezetőjét nagy többséggel választotta meg a szenátus. 

Az amerikai szenátus helyi idő szerint hétfő este 56:26 arányban megszavazta Janet Yellen kinevezését az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reseve System (Fed) élére. A szavazásról a zord időjárás miatt több szenátor hiányzott.

A jelenleg alelnöki tisztséget betöltő, 67 esztendős Yellen lesz az első nő a százéves pénzintézet élén. A január 31-én távozó Ben Bernanke helyébe lép majd a kormányzótanács elnöki posztján.

Obama a várakozások szerint Stanley Fischert, a Bank of Israel volt elnökét jelöli majd a Fed alelnökének. Az amerikai elnöknek be kell majd töltenie a kormányzótanács két további megüresedett helyét is.

Barack Obama hétfő este nyilatkozatban üdvözölte az új Fed-elnök kétpárti szenátusi megerősítését. Rámutatott, hogy Yellen "az ország egyik legnagyobb tiszteletben álló közgazdásza", akinek személyében az amerikaiak "olyan szenvedélyes pártfogóra lelnek, aki megérti, hogy a gazdaság- és pénzügypolitika végső célja az amerikai munkások és családjaik munka- és életkörülményeinek javítása".

"Janet elkötelezettje a Fed kettős megbízatásának, az infláció kordában tartásának és egyúttal annak, hogy a munkanélküliség csökkentése és a munkahely-teremtés révén szembenézzen a legfontosabb gazdasági kihívással" - írta az elnök.

Kifejezte meggyőződését, hogy az új Fed-elnök a pénzügyi rendszer stabilitásának támogatásával elősegíti majd a gazdaság általános helyzetének javulását és megvédi a fogyasztók érdekét.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: "Változások" a FED vezetésében: az új elnök, a távozó elnök és az új alelnök is zsidó