....akár csak a salgótarjáni.

Arról a szarvasi cigányszamurájról van szó, akiről ez a cikk szól.

Ő ugyanis szintén nem beszámítható, ezért alig egy héttel az után, hogy egy egész családot támadott meg ő és néhány koszos fajtabélije, máris szabadlábra helyezte a szarvasi rendőrség. Ennyi idő elég volt egy olyan orvosszakértői vélemény elkészítéséhez és elbírálásához, amelyből kiderül, hogy ez a cánó nevű cigány az eset elkövetésekor nem volt beszámítható. Ha igaz a hír volt olyan – magyar – orvos szakértő, aki megállapította, hogy őkelme nem beszámítható. Mármint annyira, hogy rács mögé lehessen dugni, és ami még fontosabb, meg lehessen büntetni. Ugyanis a kóros elmeállapot a jelenleg hatályos törvény szerint büntethetőséget kizáró ok. (Kuruc.info: ezt a még „fehérekre szabott”, így a tipikus cigánybűnözői praktikák miatt az orkokra nem alkalmazható törvényt a hivatalba lépő kormánynak azonnal ki kell hajítania a szemétdombra, és olyan szabályt kell alkotnia, hogy egy (állítólagos?) elmebeteg vagy zárt osztályon van, vagy ugyanúgy elítélendő, mint egy (papíron) egészséges)

Így legközelebb, akár ő is lefejezhet valakit a kardjával, anélkül, hogy a felelősségre vonásnak még csak az esélyével számolnia kellene. Ez a fajta nem beszámíthatóság ugyanis csak a felelősségre vonás alól segít kibújni a koszosnak, ahhoz nem szolgál alapul, hogy legalább kényszergyógykezelés címen el lehessen tüntetni Szarvasról.

A történteken csak azok csodálkozhatnak, akik nem tudják, hogy cánó és a szarvasi rendőrkapitány - a szintén cigány Oltyán Sándor ezredes - igazi jóbarátok. Cánónak hála Oltyán cigányrendőr hódolhat lovaglási szenvedélyének is. Jó néhány szarvasinak volt már szerencséje cánót és a rendőr csicskáját együtt mutatkozni, lovagolni, vagy éppen a cigány sokmilliós terepjárójával furikázni. Feltehetőleg ezen kívül egyéb szolgáltatásokat is nyújtottak már egymásnak, így Oltyán ezredesnek nem volt más választása, mint a bajba jutott jóbaráton mielőbb segíteni. (Kuruc.info: köszönjük az infót. Oltyánt kirúgni és sziklakeményen elszámoltatni. Akár a katonai törvényszék előtt. A haditörvényeknek megfelelően „honorálva” tetteit.) Az ugyanis feltehetőleg mindenki előtt világos, hogy egy orvos szakértői vélemény elkészítése a szakértő kirendelésétől számítva minimum 30 nap. Egy olyan vélemény pedig, amelyik az elmeállapotot hivatott véleményezni nyilvánvalóan hosszas vizsgálatokat igényel, melyek harminc nap alatt sem végezhetők el, nemhogy egy hét alatt.

Természetesen Oltyán tagadja, hogy bármi köze is lenne bármelyik szarvasi cigánybűnözőhöz. Azért az mégis kissé furcsa, hogy az önkormányzat által elrendelt razziákról - melyekben rendőrök is részt vesznek - a cigók mindig kellő időben értesülnek. Így a lótartást belterületen tiltó szarvasi helyi rendelet végrehajtásának ellenőrzése során a cigányok a lovaikat kiviszik a város környéki tanyáikra, a csicskákkal együtt. Nyilvánvaló, hogy ha akár csak egyszer is nyújtott efféle segítséget Oltyán ezredes a cigányoknak, ezzel már kellően kompromittálta magát a cigók előtt, ahhoz, hogy a cánónak nyújtandó segítség elől ne tudjon kitérni.