Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy iráni 17 éves fiú kivégzése mellett a "tranzitzónás éheztetések" miatt tiltakozik az ENSZ emberi jogi főbiztossága.

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága közleményt adott ki Irán és Magyarország tekintetében. Iránban egy 17 éves, nemi erőszakkal vádolt fiút végeztek ki egy szerintük "mindenféle jogállami garanciát nélkülöző" perben, emiatt szólította fel a szervezet Teheránt, hogy hagyjon fel a kiskorú elkövetők kivégzésével.

A magyar ügy az állítólag "tranzitzónában éheztetett" betolakodóké: az ENSZ emberi jogi főbiztossága állítja, hogy a nemzetközi jogi előírások és szabályok felrúgásával vonják meg az ételt a tranzitzónába zárt emberektől, erről kapott ugyanis bejelentéseket a szervezet.



A tompai tranzitzóna - ide is éhezni járnak a migránsok (illusztráció)

Az ENSZ persze az egész tranzitzónás megoldást elítéli, mondván ez nem alkalmas az esetek egyedi megítélésére, egyedül az indokolná a "szabadságmegvonást", ha ezzel biztosítani tudná az állam a kérelmek egyedi elbírálását. Ha pedig elutasítással indít az elbíráló Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH), és ez kiutasítást von maga után, akkor megvonják az ételt a kérelmezőtől, kivéve, ha várandós vagy szoptatós anya.

Ez embertelen és ártalmas az egészségre - fogalmaz a közlemény. 2018 augusztusa óta legalább 21 ilyen eset történt, állítja az ENSZ, azt is állítván, hogy valaki 5 napig nem kapott ételt. Bár a kormány az Ember Jogok Európai Bíróságának közbelépése után változást ígért a gyakorlatban, a mai napig folytatódtak ezek az incidensek - írják.

Azt az érvelését sem fogadja el a világszervezet a kormánynak, hogy a menedékkérők szabadon távozhatnak Szerbia felé, így nem tekinthetőek fogvatartottnak, mert ez szerintük kényszerítés, amit az ENSZ nem tud elfogadni. Az étel megtagadása a Mandela-szabály és egyéb nemzetközi kötelezettségek megszegése. A menekülteknek joguk van menedéket kérni, és visszafordítani sem lehet őket oda, ahol nem megfelelő ellátásban részesülnének - írja az ENSZ emberi jogi főbiztossága

(HVG nyomán)

Kapcsolódó:

- Most éppen egy boszniai szerb ET-biztos oktatná ki hazánkat emberi jogokból - meg civil- és migrisimogatásból

- Nagy duzzogva távoztak a kormány emberi jogi meghívottjai: azt állítják, nem engedték be őket a tranzitzónákba

- Szörnyűségek az Európa Tanács jelentésében: nem csak lassú internetben, pofonokban is részesülnek a hazánkba betörők





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából