Egy tyúkot áldoztak fel szerdán a mexikói szenátusnál, hogy vérét felajánlják az azték esőistennek, Tlaloknak, ami felháborodást váltott ki az országban.

A példátlan jelenetet a parlamenti közösségi oldalakon közvetítették, de az élő adás félbeszakadt, miután egy résztvevő dobok hangja közepette elvágta a madár torkát, hogy egy edénybe gyűjtse az állat vérét.

Akinek ilyen jellegű figyelemfelhívásra van szüksége, annak jelezzük, hogy az alábbi videón az látható, amiről ez a hír szól:

‼️EXTRA EXTRA‼️ En el interior del @senadomexicano SACRIFICAN animales.

Qué excesos.

😡 pic.twitter.com/6W0ef6D8Ou

— Leti RoblesdelaRosa (@letroblesrosa) April 24, 2024

A szertartást Adolfo Gómez szenátor, a kormányzó Nemzeti Ujjászületési Mozgalom (Morena) párt képviselője szervezte, és az eseményt a szenátus intézményi hálózatán keresztül hirdették meg. A szenátus vezető politikusai elhatárolódtak az áldozati szertartástól.

A kiadott közlemény szerint a törvényhozás semmilyen formában nem ért egyet a történtekkel, és megteszi a megfelelő intézkedéseket a felelős szenátor ellen.

Gómez ősi szokásokra hivatkozva indokolta az áldozat bemutatását. A mexikói alkotmány kimondja, hogy az ország őslakosainak hagyományait "tiszteletben kell tartani" - mondta újságíróknak.

Állatvédő csoportok szerint rámutattak, hogy Mexikóvárosban tilos az állatok feláldozása és bántalmazása.

Az Anima Naturalis Mexico állatvédő szervezet az X-en bejelentette, feljelentést tesz a szenátor ellen, és csütörtökre tüntetésre szólított a szenátus elé, hogy a politikus lemondását követelje.

A mexikóiak túlnyomó többsége keresztény, római katolikus.

(MTI nyomán)