Ugrás a cikkhez
Reklám

A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci konzervatív lap interjút közölt csütörtökön Novák Katalin köztársasági elnökkel A szankciók többet ártottak nekünk, mint Oroszországnak címmel.



Novák Katalin megbeszélést folytat Alain Berset svájci szövetségi elnökkel Interlakenben 2023. június 8-án. Balról Czukor József, Magyarország svájci nagykövete (fotó: MTI/Sándor-palota/Kékesi Donát)

Az államfő a koszovói válságról szólva kiemelte, hogy "természetesen elsősorban Ukrajnára figyelünk", de nem szabad megfeledkezni a Nyugat-Balkánról, és fel kell gyorsítani a térségbeli országok EU-csatlakozását. Mint mondta, "ha Koszovóban történik valami, a helyzet gyorsan eszkalálódhat, ezért nagyon aggódunk, és reméljük, hogy a helyzet gyorsan lecsillapodik, és minden szereplő szem előtt tartja, mennyire törékeny a béke".

Kifejtette, hogy Nyugat-Európában a bővítési fáradtság jelei mutatkoznak, de Ukrajna és Moldova tagjelölti státusza azt jelenti, hogy kellő politikai akarattal bármi lehetséges. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy a nyugat-balkáni országoknak várniuk kell az új jelöltek felzárkózására, hogy egyszerre csatlakozhassanak. Ukrajna és Moldova előtt "még nagyon hosszú út áll" - fogalmazott.

Az európai értékek ukrajnai helyzetéről elmondta, hogy a kisebbségek, köztük a magyarok jogait sértő új törvények visszalépést jelentenek. A kisebbségi jogok az európai közösség lényegéhez tartoznak, a jogszabályok ügye ezért "nem pusztán kétoldalú probléma" - mondta Novák Katalin, hozzátéve, hogy nem látszanak pozitív változások.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az első pillanattól kezdve elítélte az orosz agressziót, és

egész Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett.

Kifejtette: mint minden nagy konfliktusra, az ukrajnai háborúra is érvényes, hogy "a nagyhatalmak a háttérben tevékenykednek", de "Ukrajna szuverén ország, amelyet megtámadott a szomszédja, és polgárai védelmében mindent megtesz, ami csak emberileg lehetséges".

Ukrajna a "saját erejéből" védekezik, de sok ország támogatásával, ami "természetesen befolyásolja a háború menetét" - fűzte hozzá.

"Oroszország nem érheti el katonai céljait, ezt nem engedhetjük meg", azt viszont nem tudja senki megmondani, hogy miként lehet eljutni a tartós és igazságos békéhez - mondta.

Hozzátette, egyetért Ukrajna támogatásával, de attól tart, hogy a katonai támogatás még inkább felszítja a háború lángját. A támadó műveletekre való nehézfegyverek "gyorsan eszkalációhoz" vezethetnek, az viszont "más, amikor a lakosság védelméről van szó".

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából