Ugrás a cikkhez
Reklám

A következő Európai Bizottság munkaprogramjának előkészítése miatt találkozott Brüsszelben Ursula von der Leyen, a Bizottság leendő elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök. Ennél több részletet nem árult el a testület, de azt megemlítették, hogy Ursula von der Leyen szoros kapcsolatban kíván maradni a tagállamok vezetőivel.



Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén (fotó: Szecsődi Balázs / MTI)

Európai bizottsági források szerint úgynevezett technikai értekezletet tartott Orbán Viktor és Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság következő elnöke hivatalában fogadta a magyar miniszterelnököt, az eseménynek azonban semmilyen sajtómegjelenése nem volt, mindössze egy protokollfotó készült a kézfogásról. Megérkezésekor a magyar miniszterelnök azt mondta a Politico újságírójának: "Remélem, ez a Bizottság más lesz."

A találkozó után nem tartottak sajtótájékoztatót, nem adtak ki közleményt, a menetrend állítólag az volt, hogy Ursula von der Leyen ismertette főbb elképzeléseit, politikai menetrendjét, majd ugyanezt tette Orbán Viktor is, a következő EU Bizottság és a magyar kormány közötti együttműködésre vonatkozóan. Ugyanakkor egy ilyen megbeszélésen semmiféle megállapodás, döntés nem születik, csak a pozíciók bemutatása történik meg.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy hiába döntötték el a tagállamok és az Európai Parlament, hogy novembertől Von der Leyen lesz a bizottsági elnök, a biztosi kollégium még alig körvonalazódik, a megválasztott elnöknek pedig nagyon korlátozott a hatásköre – tájékozódik, előkészít. Ennek azonban része lehet, hogy a megnevezett magyar biztosjelölt, Trócsányi László milyen portfóliót kaphat. Az előző fideszes biztos, Navracsics Tibor talán a legkisebb súllyal bíró területért felelt az elmúlt öt évben.

Ursula von der Leyen a napokban több tagállami vezetővel találkozott, egyeztetett a francia elnökkel, a cseh, a lengyel, a spanyol és a horvát miniszterelnökkel is. Emmanuel Macronnal például a klímacélokról, biztonságról és a digitalizációról beszélt, Pedro Sánchez spanyol kormányfővel pedig a klímaváltozás mellett a migrációról, a Szociális Európa programról és a "nemek közötti egyenlőségről".

Az Európai Bizottság szóvivője, Mina Andrejeva a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ez a találkozó a következő bizottsági ciklus munkaprogramjának előkészítéseként értékelhető, és ahogy a jelenleg hivatalban lévő bizottsági elnök, úgy Ursula von der Leyen is szoros kapcsolatban áll a tagállamok kormányfőivel.

Brüsszelben Orbán Viktor nem adott lehetőséget magyar újságíróknak arra, hogy első kézből tájékozódhassanak a tárgyalásról.

Később a magyar miniszterelnök az M1-nek azt mondta, hogy jó döntés volt az ideológiai gerillákat távol tartani és pragmatikus életösztönű vezetőket választani.

Ursula von der Leyent olyan politikusként jellemezte, "akinek a jövőről való gondolatai között ugyanazok a kérdések lebegnek, mint a mi fejünkben". Ezek közé sorolta a gyermekek, a családok jövőjét és a biztonságot, de közös szándéknak nevezte egy közös európai haderő, hadiipar kifejlesztését is.

"Ursula von der Leyen érzékenyen közelít az olyan kényes kérdésekhez is, mint a migráció, e tekintetben is képes a közép-európaiak fejével gondolkodni" – tette hozzá Orbán Viktor az MTI szerint.

A miniszterelnök úgy jellemezte az Európai Bizottság új elnökét, hogy egy komoly tapasztalatokkal rendelkező és bátor gondolkodású hölgy, aki érti azt, ami Közép-Európában történik, és érti azt, ami fontos a magyaroknak.

"Hogy ezután mi történik, majd meglátjuk", de az ésszerű megoldások elérésére ma nagyobb az esély, mint korábban vagy bármely más jelölt esetén lett volna – mondta.

(MTI - Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából