Ugrás a cikkhez
Reklám

Három éve üresen áll a Józsefvárosi pályaudvaron létrehozott, legújabb holomúzeum, mert viták voltak arról, mit és hogyan mutassanak be. Még kétmilliárdot költenek rá, de jövőre megnyílhat.

A Köves Slomó rabbi nevével fémjelzett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába és működtetésébe kerül az évek óta elkészült, de üresen álló Sorsok Háza múzeum – jelentette be pénteken Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a helyszínen. A kormány szándéka szerint a múzeum jövőre, a "magyarországi holokauszt" 75. évfordulóján nyílna meg, a befejezéshez szükséges kétmilliárd forintot a kabinet biztosítja - örvend tudósításában a Népszava.



Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját hallgatja bűntudattal vegyített áhítattal Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet főigazgatója, Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Sorsok Házáról tartott sajtótájékoztatón 2018. szeptember 7-én (Kép: MTI/Mohai Balázs)

Az ún. holokauszt állítólagos áldozatainak emléket állító Sorsok Háza az egykori Józsefvárosi pályaudvar területén 7,5 milliárd forintunkból jött létre, és már 2015-ben, vagyis a legutóbbi hollókosztemlékévben elkészült, de a kiállítás koncepciójáról vita volt a zsidó szervezetek - köztük a Mazsihisz - és a történészek közt: amiatt aggódtak ugyanis a múzeummal megajándékozottak, hogy az egyébként maximálisan filoszemita, férjéül és ágyasául is kizárólag a törzs tagjai közül válogató Schmidt Mária irányításával "a magyar hatóságok felelősségét mentegető kiállítás jön létre", a tanácsadó testületből pedig kiváltak "nemzetközi tekintélyű szervezetek". A kiállítás tervét mostanáig nem mutatták be - méltatlankodik a fajtársi 24.hu, mely emlékeztet: Lázár János ragaszkodott ahhoz, hogy a zsidó szervezetek egyetértése nélkül ne nyissák meg az emlékközpontot.



Lázár egyik tanácsadójával

Lázár János, korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015-ben a Mazsihisz tiltakozására állíttatta le a beruházást, és közölte, hogy a Sorsok Háza akkor fog megvalósulni, amikor annak tartalmát a magyarországi zsidó közösségek támogatni tudják. Schmidt és Lázár ezután egymást okolták a patthelyzet miatt. A játszma viszont valószínűleg véget ér azzal, hogy Lázár János elveszítette a Miniszterelnökség irányítását, és visszavonult választókörzetébe, Hódmezővásárhelyre.

A pénteki bejelentés szerint a kormányhű EMIH a jövő évtől a Schmidt Mária-féle alapítvánnyal együttműködve fogja üzemeltetni a múzeumot. Tartalmi részletekről egyelőre nem esett szó, Gulyás Gergely szerint eddig méltatlan és indokolatlan vita folyt a kiállítás koncepciójáról. Ezzel kapcsolatban annyit mondott: kollektív bűnösség nincs, de állami felelősség van. A miniszter kitérő választ adott a Népszava kérdésére, hogy más zsidó szervezetekkel, például a Mazsihisszel egyeztetett-e a kormány.

Köves Slomó a pénteki sajtóbejárás előtt úgy fogalmazott: egyedülálló a világon hogy egy zsidó szervezet működtessen egy államilag létrehozott holokausztmúzeumot, és sokkal nagyobb felelősség lett volna visszautasítani, mint megpróbálni jól csinálni.

(Kuruc.info)

Friss: Megsértődött a Mazsihisz: csak ők szólhatnak hitelesen "a magyar történelem legnagyobb tömeggyilkosságáról", a "nemzeti tragédiáról" - a Sorsok Házát kapó Slomóék nem

Kapcsolódó: Ajvé, egy kapavágás sem esett még a 2019-es Maccabi Játékok helyszínén, a szervezők hallgatnak





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából