Ugrás a cikkhez
Reklám

Sem a Mazsihisz, sem az MTK, sem a Nemzeti Sportközpontok, és még Gulyás Gergely sem hajlandó tudatni, miért lett az újabb pályázat is eredménytelen - fújja meg a vészsófárt a 168 Tóra, alább olvasható a teljes cikkük, olvasóinknak kellemes kikapcsolódást kívánunk!




Másodjára is eredménytelen lett a Kerepesi úti Sportpark felépítésére kiiírt közbeszerzési pályázat, amely a 2019. július 29. és augusztus 7. között Magyarországon tartandó Maccabi Európa Játékoknak – azaz az európai zsidó közösség nemzetközi sporteseményének – a központi helyszíne lenne. Az Orbán-kormány több, mint 30 milliárd forintot különített el a költségvetésben a játékok lebonyolítására, amelynek rendezési jogát 2015 novemberében nyerte el Budapest, a svájci Bázel városát megelőzve.

Bár kevesebb, mint egy év van hátra a Maccabi Játékok kezdetéig, a tervezett Sportpark területén - az MTK Budapest futballstadionja és az Aréna Pláza által határolt városrészen, amely részben az egykori Taurus gumigyár helyét fedi le - egyelőre egyetlen sportlétesítmény építése sem kezdődött el. Pedig a pályázati kiírás szerint új uszoda, sportcsarnok, kültéri sportpályák, műfüves pályák, irodák, gyakorlótermek, parkolók, sőt, még gyalogoshidak kivitelezése is a nyertes pályázó feladata lenne. Ha lenne, aki elvállalja.

A terület megtisztítására, illetve a bontási munkálatokra még volt jelentkező. A Maccabi L-T 2017 Konzorcium - amelynek tagja a Laterex Építő Zrt. és a Transport-Beton Kft. - 2,1 milliárd forintért végezhette el a feladatot. Azonban az építkezésre kiírt pályázat idén májusban egyszer már eredménytelen lett. Akkor a 2019-es budapesti Maccabi Európa Játékok Szervező Bizottságának egyik résztvevője, a Mazsihisz részéről a felekezet elnöke, Heisler András a Hír TV-nek azt nyilatkozta, még reménykednek benne, hogy a tervezett helyszínen megépülnek a versenypályák és a kiszolgáló épületek, de már alternatív helyszínekben is gondolkodnak a szervezők.

A 168 Óra így először Heisler Andrást kereste meg azzal a kérdéssel, hogy veszélyezteti-e a Maccabi Játékok budapesti megrendezését a késlekedés. Telefonon csak az asszisztensét értük el, aki helyette azt válaszolta, a szervezőbizottság központilag kommunikál a kérdésben.

Augusztus 27-én kérdésekkel fordultunk a Sportpark felépítésére pályázatot kiííró, az állami sportlétesítmények vagyonkezelésével, működtetésével foglalkozó Nemzeti Sportközpontokhoz is. Az alábbi kérdéseket tettük fel:

Az állami szervezet másfél hét után sem válaszolt. Érdeklődésünkre csak annyit közölték, hogy illetékesség miatt kérdéseinket a múlt héten továbbították a szervezőbizottság másik tagjának, az MTK Budapest sportklubnak. Ugyanezt a kérdéssort külön az MTK Budapest e-mail címére is elküldtük, de nem reagáltak.

Próbálkoztunk a szervezőbizottság többi tagjánál is. A 2015-ös Maccabi-pályázatot vezető Jusztin Ádám által elnökölt Maccabi Vívó és Atlétikai Clubtól azt a visszajelzést kaptunk, hogy kérdéseinkben nem ők az illetékesek, ezért forduljunk az EMG 2019 Sport Szervező Kft.-hez, tehát közvetlenül a lebonyolításért felelős konzorciumhoz, amelyben tag a Maccabi Vívó és Atlétikai Club, az MTK és a Mazsihisz is. A társaságot önállóan képviselheti Deutsch Péter, a korábbi sportminiszter és jelenlegi fideszes EP-képviselő Deutsch Tamás testvére, aki egyben az MTK futballklubjának a tulajdonosa is.

Válaszokat azonban tőlük sem kaptunk. Amennyiben cikkünk megjelenése után bármelyik szervezet reagál, azonnal frissítjük azt.

A helyzet komolyságát nem csak a beszédes hallgatás jelzi. A legutóbbi, múlt pénteken tartott Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kapott újságírói kérdést arról, hogy miért nem történt még egyetlen kapavágás sem a Maccabi Játékok tervezett helyszínén. A tárcavezető nagyot sóhajtott, és csak annyit mondott, két hét múlva tud csak válaszolni a kérdésre.

Korábban írtuk:

- Elvileg 2019-ben lesz a zsidó olimpia, de már idén ki se látszunk a Makkabi-rendezvényekből, mert kell a "tesztelés"

- Szinte hihetetlen: lehet, hogy mégsem lesz "költséghatékony" a judapesti zsidó olimpia

- A Mazsihisz elmagyarázza: azért kell 32 milliárdot beleölni a Makkabi-játékokba, hogy szegény zsidó fiataloknak később is legyen majd lehetőségük a sportolásra
- "Isten ajándékaitól" nem sajnálják a pénz(ünke)t: 2 helyett több mint 30 milliárdba kerül a judapesti zsidó olimpia
- Legalább hússzor többe kerül a zsidó olimpia Budapesten, mint Berlinben
- Több mint 3 milliárdunkba kerül a zsidó frusztráció azon vágya, hogy legyen egy olimpia, ahol ők is nyerhetnek érmeket




Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából