Ugrás a cikkhez
Reklám

A székesfehérvári vasútállomásra érkezett az Élet Menete Alapítvány utazó vagonkiállítása. Képek, videók és hanganyagok segítségével idézik fel elsősorban a "Magyarországon történt holokauszttal" kapcsolatos eseményeket – derült ki az M1 délutáni műsorából.

Az Élet Menete Alapítvány 2005 óta utaztatja egyedülálló vándorkiállítását, amely egy korabeli tehervagonban mutatja be "a holokauszt magyarországi történéseit". A kiállítás a Kárpát-medence közel száz városában járt már, és több mint százezren tekintették meg határokon innen és túl.

Az alapítvány célja – ezzel a kiállítással is –, hogy "merjenek a fiatalok a témáról beszélni, valamint, hogy hiteles képet kapjanak a vészkorszak pusztításairól" – fogalmazott Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Tartalmilag a "holokauszt magyarországi történetét" bemutató fotók mellett a látogató túlélők összegzéseit is elolvashatja a vagon falán, ugyanakkor a digitális képkeretekben olyan többlet tartalmat is talál, amely "jobban segíti a kérdés átgondolását".

A magyarországi eseményeket bemutató fotók mellett a "holokauszt európai történései" is megjelennek, bemutatva "napjaink zsidóellenes és rasszista jelenségeit is". A részletes helytörténeti anyagok és az általános ismeretek mellett megjelenő személyes emlékek és a korszellemmel szemben álló "embermentők" történetei a "Mit tehetek én, hogy ilyen még egyszer ne ismétlődhessen meg?" kérdésre próbálják meg irányítani a figyelmet – mondta el Gordon Gábor.

A különleges tárlatot március 25-ig lehet megtekinteni, térítésmentesen a vasútállomás egyik külső, Mártírok útja felőli vágányán. Áprilisban pedig Győrbe és Szombathelyre utazik tovább a vagonkiállítás.

(Híradó nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából