Ugrás a cikkhez
Reklám

Teljes a káosz a baloldalon a gyöngyösi választókörzetben: a település polgármestere korábban visszalépett, az azonban nem egyértelmű, hogy kinek a javára, és ki döntött. A Liberálisok még nem tudják, hogy Fodor Gábor indulna-e, az MSZP pedig a hétvégén újabb jelöltről dönthet.




Hiesz György a Hír TV-nek azt mondta: nem önszántából lépett vissza.

Miért léptem volna vissza magamtól? Én jelentkeztem a feladatra, jó esélyeket látok...

Azt állítja: Fodor Gábor javára kellett volna visszalépnie, mindezt méltatlanul intézte az elnökség, végül ezért hagyta ott az MSZP-t.

Ez most furcsa dolog, hogy én találom ki Fodor Gábort, akivel személy szerint emberileg jó viszonyban vagyok. Tehát nem én találtam ki Gábort, hogy listára kéne állítani, nem én találtam ki, hogy Gyöngyösön el kellene indítani. Tehát ez a kezdeményezés onnan jött, én nekem eszembe sem jutott volna egy héttel az ajánlóívek elindítása előtt visszalépni. Nem akarom ilyen helyzetbe hozni a pártot. De hogyha ezt valaki megtette, akkor ezt a felelősséget ne kenje el!

A gyöngyösi MSZP leszavazta az elnököt, nekik sem kell Fodor

A szocialista párt elnöke szerdán délután Gyöngyösre utazott, ahol kérésére rendkívüli taggyűlést hívtak össze.

Itt az a döntés született, hogy a körzetet mégsem adják át a Liberálisoknak, ott az MSZP–Párbeszéd indíthat képviselőjelöltet, amit a helyi tagság választ ki.

A HírTV információi szerint az új jelölt a szocialisták gyöngyösi elnöke, Orosz Bálint János lehet.

Frissítés: "Fodor indítása érdekében félretájékoztatták az elnökséget"

Hiába volt szó az elmúlt napokban még arról, hogy az MSZP és a Párbeszéd támogatásával Fodor Gábor indulhatna Gyöngyösön, az elképzelés sokaknak nem tetszett, ráadásul a város szocialista polgármesterének – Hiesz Györgynek – hirtelen bejelentett kilépése csak még inkább felborzolta az amúgy sem éppen nyugodt kedélyeket. A kilépés és a felháborodás végül odáig vezetett, hogy Fodor Gábor mégsem "kapja meg" a gyöngyösi körzetet – írja a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint az MSZP vezetése abban bízott, hogy Hiesz György továbbra is Gyöngyös vezetésével szeretne foglalkozni, függetlenül attól, hogy Botka László már korábban bejelentette ringbe szállását a parlamenti mandátumért. Ebből kiindulva pedig elfogadható kompromisszumnak tartották, hogy ha már Fodor Gábor nagy eséllyel nem kap helyet a pártlistán, legalább a Heves megyei – a baloldal számára nem igazán esélyes – körzetben indulhasson. Ez azonban a helyieket igen érzékenyen érintette, a vidéki szocialista szervezetek eleve nem rajonganak az ötletért, hogy Fodor Gábor pártjával együttműködjenek. (Voltak olyan megyék, ahol kifejezetten kizárták a közös munkát és a közös kampányt.) A gyöngyösi szervezet ellenállását akkor vették igazán komolyan, amikor Hiesz György kedden könnyeivel küszködve bejelentette, hogy csaknem három évtized után elhagyja a szocialista pártot.

Ez még az MSZP elnökségének több tagját is meglepte, ők ugyanis úgy tudták, hogy a konfliktust már elsimították. Legalábbis – állítólag – a pártelnök ezt mondta. Az ATV.hu is ezzel egybecsengően arról írt, "többen úgy értékelték, hogy Molnár Gyula pártelnök Fodor Gábor indítása érdekében félretájékoztatta az elnökséget". Mindenesetre végül az a döntés született, hogy a még nagyobb botrány és az esetleges újabb kilépések elkerülése érdekében nem indítják Gyöngyösön Fodor Gábort.

Molnár Gyula szerdára rendkívüli taggyűlés összehívását kérte, a pártvezető maga is részt vett a gyöngyösi eseményen. Abban egyeztek meg, hogy egy helyi politikusuk lesz végül a választókörzet jelöltje, a párt elnöksége pedig ezt nagy eséllyel jóvá is fogja hagyni.

Az továbbra is kérdéses, mi lesz így Fodor Gáborral. Arra ugyanis igen csekély az esély, hogy helyet kapjon az MSZP és a Párbeszéd várhatóan közös listáján, legfeljebb Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltnél lobbizhatna ennek érdekében.

Újabb bonyodalom

Tovább nehezíti a szocialisták helyzetét, hogy Szanyi Tibor nyíltan szembement a pártvezetéssel. A brüsszeli politikus kiállt Hernádi Gyula mellett – utóbbi is indul Hódmezővásárhelyen a polgármesteri posztért, noha az MSZP hivatalosan Márki-Zay Pétert támogatja. Hernádit kizárták a pártból, Szanyi szerint azonban még jelenleg is a közösségük tagja.

(MNO)

Korábban írtuk: Vonának lenne esélye legyőzni a Fideszt Gyöngyösön, de az MSZP keres másik jelöltet Hiesz helyére





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából