Ugrás a cikkhez
Reklám

A Belügyminisztérium nyilvánosságra hozott egy olyan rendelettervezetet, melynek célja az Országgyűlési Őrség által alkalmazott kényszerítő eszközök listájának a bővítése.

Az indoklásban azt írják, „az Országgyűlési Őrség fegyverparkjának modernizációja, a megnövekedett terrorfenyegetés által szükségessé vált fokozott szolgálatellátás, a védelem reagáló képességének növelése érdekében időszerűvé vált a meglévő fegyverállomány korszerűsítése, bővítése, a NATO kaliberű és kompetenciájú eszközök rendszerbe állítása.”

A jelenleg használt fegyverekre célzást segítő kiegészítő felszerelések nem rögzíthetők, és a módosítás eredményeként nagymértékben növelhető a reagáló képesség és csökkenthető a vétlen sérülések száma – teszik hozzá.

Azt írják, az Országgyűlési Őrség által használható kényszerítő eszközök arzenálját időről időre felül kell vizsgálni abból a célból, hogy a technikai-tudományos fejlődés hatására létrejött legkorszerűbb és NATO-kompatibilis eszközök használata biztosított legyen.

A tervezethez Kövér László házelnök véleményét kérik.

Rendszeresíthető kényszerítő eszközök típusai és fajtái:

Lőfegyverek

Különféle rendőrbotok, ütőeszközök, elektromos eszközök

Mozgásszabadságot korlátozó eszközök

Lőfegyverek különféle lőszerei

Védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotot előidéző, természetes vagy mesterséges hatóanyagú, könnyfakasztó, szemet, nyálkahártyát irritáló eszközök és anyagok

A tervezet véleményezésének április 26. a végső határideje. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba – írja Pintér Sándor belügyminiszter.

(MNO nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából