Ugrás a cikkhez
Reklám

A Jobbik elnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kocsordon tartott csütörtöki lakossági fórumon azt mondta, ha egy helyi közösség jobbikos képviselőt tisztel meg bizalmával, az nem él vissza vele.

A Jobbik elnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kocsordon tartott csütörtöki lakossági fórumon azt mondta, ha egy helyi közösség jobbikos képviselőt tisztel meg bizalmával, az nem él vissza vele.

Vona Gábor emlékeztetett, ha országosan nem is nyert még választást a Jobbik, sok olyan település van, ahol pártja adja a polgármestert. Az emberek megszerették a jobbikos polgármestereket, mert "hittel és alázattal dolgoznak", és nem lehet őket megfélemlíteni - mondta. A bizalmat jelzi, hogy a 2014-es önkormányzati választásokon egy kivételével az összes korábbi jobbikos polgármestert újraválasztották - tette hozzá az ellenzéki párt vezetője.

A vasárnapi időközi polgármester- és képviselő-választásra készülő község művelődési házában megjelent mintegy százötven helyi lakos előtt Vona Gábor arról beszélt, a Jobbik idén januárban hirdette meg nemzeti konzultációt az oktatás, az egészségügy és korrupció témáiban, mivel meglátásuk szerint ebben a három témában a legrosszabb a helyzet az országban.

Ezekről a kérdésekről nincs érdemi vita az MSZP és a Fidesz között, mindegyik a másikra mutogat, de egyik sem arról beszél, mit kellene tenni a problémák megoldása érdekében - mondta.

A kormány elvette a kistelepülésektől az iskoláik feletti rendelkezés jogát, az egészségügyi alapellátásban országszerte háromszáz háziorvosi praxis betöltetlen, a korrupció, a "túlárazás" és a "visszaosztás" pedig helyi szinten is működik - sorolta az ellenzéki párt elnöke.

Utóbbiról szólva Vona Gábor kijelentette, ha a Jobbik egy településen vagy országosan megnyeri a választást, és semmi mást nem tesz, csak nem lopja el a pénzt, már többet tenne, mint az elmúlt huszonhat évben bárki más. Mint mondta, ebben a kérdésben a Jobbikot "nagyítóval figyelik", majd hozzátette, "ha nekem a kisujjam körme alatt is piszok van, arról a Washington Post is cikkezni fog."

Vona Gábor hangsúlyozta, a Jobbik összes országgyűlési képviselője és családtagjaik nyilvánosságra hozták vagyonnyilatkozataikat, emellett nyilatkoztak érintettségükről a bróker- és az offshore botrányokkal kapcsolatban is. A Jobbik példáját nem követte egyetlen más parlamenti párt vagy frakció tagja sem - jegyezte meg.

"Ezek a nyilatkozatok a mi politikai gyümölcseink, megmutattuk azt, hogy másképp állunk ehhez a kérdéshez" - fogalmazott Vona Gábor. A polgármesterek iránti bizalomra vonatkozóan azt mondta, agilis településvezetőkre van szükség, akik ki merik harcolni azt, ami jár a településüknek.

Az eseményen részt vett Apáti István, a Jobbik alelnöke, Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere és ifj. Földi István, a párt kocsordi polgármester-jelöltje. Az időközi voksolást azért kell megtartani Kocsordon, mert a Barkaszi Sándor (Fidesz-KDNP) polgármester vezette képviselő-testület január 28-án feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségért négyen, a képviselői helyekért huszonhatan indulnak.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából