/Szöveges összefoglalóval frissítve/

Simicska ijesztő dolgokat mondott Vona Gábornak. A Jobbik elnöke ismeri a sajtóban emlegetett Farkasok vezetőjét. Szerinte kormányváltó hangulat van, ugyanis az időközi választásokat rendre elveszti a Fidesz, viszont nem lesz Jobbik-MSZP-LMP koalíció.

Vona: Megrémisztett az, ami a „G-naphoz” vezetett

Simicska Lajost lazának, emberinek, szimpatikusnak láttam – erősítette meg a kormánypárti napilapnak adott interjújában elhangzottakat Vona Gábor Jobbik-elnök az N1 TV szokásos pénteki, Vona7 című adásában. A legerősebb ellenzéki erő vezetője ugyanakkor azt is kiemelte, amiket a nagyvállalkozótól hallott arról, ami a szakításhoz, a „G-naphoz” vezetett, az megrémisztette őt a magyarországi távlatokat illetően. Érdekes és izgalmas kérdése a jövőnek, hogy mit hoz majd magával Simicska Lajos és Orbán Viktor háborúja, „ez a kettejük harca, én meg foglalkozom a saját munkámmal” – tette hozzá Vona. Az ellenzéki vezető hangsúlyozta, míg korábban „a Simicska Lajos tulajdonában levő médiumok” vagy elhallgatták a Jobbikot, vagy a támadások kereszttüzébe helyezték, most már az ellenzéki pártok, így az LMP vagy a baloldali pártok is súlyuknak megfelelően szerepelnek ezekben a sajtótermékekben.

A Fidesz megijedt a közvélemény-kutatók által kimutatott népszerűség-zuhanástól és a Jobbik előtt álló lehetőségektől, a pártelnök szerint ezért a médiájuk az ellenfelet próbálja hazugságokkal, csúsztatásokkal rombolni – utalt a Habony Árpádhoz köthető médiumokban megjelent írásokra, melyek Farkasok néven egy Jobbik-párthadsereget vizionáltak. Mint Vona Gábor fogalmazott, nem tudni, történt-e bármiféle törvénytelenség, bármi olyan cselekedet, mely kivívta volna a hatóságok figyelmét. Ugyanakkor kiemelte, ilyen jellegű, a honvédelmi alapismeretek iránt fogékony személyeket tömörítő csoport nagyon sok van. Ismét emlékeztetett, a Jobbik már javasolta az önkéntes sorkatonaság lehetőségének bevezetését, az ilyen csoportoktól pedig nem megijedni kellene, hanem „segíteni állami keretek között, hogy ezeket a honvédelmi alapismereteket megszerezzék”.

A Jobbik alelnökének, Szávay Istvánnak újabb kitiltása is szóba került az N1 TV adásában, az esetet a legnagyobb ellenzéki erő vezetője úgy kommentálta, „a román politikában a magyar kártya mindig egy jó kártya”. A pártelnök szerint ez a kitiltás nem árt a Jobbiknak, betudja a romániai „magyarellenes hisztériának” és annak, hogy a székely autonómiatörekvések „nem fojthatók el”.

Vona „homályos, nagyon zavaros és komikus elképzelésnek” minősítette és egyben cáfolta Tamás Gáspár Miklós filozófus felvetését egy Jobbik–MSZP–LMP által fémjelzett esetleges koalícióról. Ugyanakkor az időközi választások eredményéből (Tapolca, Ózd, Salgótarján) azt szűrte le, az országban egy dolog fontos az embereknek: „valaki verje meg a Fideszt!” Úgy vélte, „kulcskérdés”, hogy ha a Jobbik országos szinten elért második, kormányváltó alternatíva pozícióját nemcsak megőrzi, hanem erősíti is 2018-ig, az komoly lehetőség lesz a kormányváltásra.

A Valódi Nemzeti Konzultációra rátérve az ellenzéki vezető jelezte, ketté kell választani az általa végzett országjárást, ahol érzi a kormányellenes hangulatot, valamint azt, amikor szakpolitikusaik szakszervezeti vezetőkkel, egyetemi rektorokkal, egészségügyi intézmények vezetőivel találkoznak. Utóbbi esetben nem kívánnak pártpolitikai erőtérbe terelni olyanokat, akiknek nem ez a feladatuk. A találkozókat Vona úgy értékelte, nagyon sok olyan lefojtott szakmai kompetencia, ötlet vetődött fel, amiket egy kormányváltás után meg kell valósítani.

A migráció kérdésében az ellenzéki erő elnöke kiemelte, „egyszer volt Budán kutyavásár”, még egyszer nem lehet eljátszani, hogy Orbán Viktor „egyedül áll a gáton”, mindenki más „migránssimogató”, a Jobbik pedig újra határozottan hangsúlyozza az önálló határőrség megteremtésének szükségességét. Arra a felvetésre, hogy ezt az ellenzék vezető ereje már mondja jó ideje, emlékeztetett: a kvótáról szóló népszavazást a Jobbik már tavaly ősszel felvetette, fél év elteltével pedig a Fidesz is belátta, hogy erre szükség van.

Kapcsolódó: Vona: A fideszes kémbotrány szálai a legmagasabb politikai szintig érhetnek