Ugrás a cikkhez
Reklám

Már több a tót, mint a magyar Rajkán. A helyi iskolában és óvodában még tartja magát a magyarság: az óvodába járó 75 gyermekből 15 való szlovák családból. A helyi alapiskolában 150 diák tanul, de közülük egy sem szlovák állampolgár. Ők továbbra is a pozsonyi iskolákat látogatják.

A 4500 fős, a gúnyhatár - egyelőre - innenső oldalán található településen azonban már többségben vannak a tótok. 2000 magyar és 2500 szlovák lakos él Rajkán, mondta a TASR-nek Kiss Vince polgármester, aki szerint az újonnan érkezettek és az őslakosok közti együttélés zavarmentes.



Ide vezetett hát a "Bratislava IV." lakópark és társai

„Nálunk sincs több probléma, mint más, hasonló városokban” – mondta a naiv polgármester.

Szlovákok leszünk teljesen - részlet egy 2008-as Válasz-cikkből, amikor még csak Rajka 10 százaléka volt tót

Behajtani tilos tábla az osztrák oldalon, "na predaj", vagyis szlovákul megfogalmazott "eladó" feliratok özöne a magyar térfélen. Schengen után négy hónappal a hármas határon fekvő Rajka és a mellette lévő osztrák zsákfalu is azért küzd, nehogy a robbanásszerűen fejlődő Pozsony elővárosa legyen.

- Szlovákok leszünk teljesen - mondja az idős férfi, és a házakra kitett színes táblákat mutatja. A Magyarország északnyugati csücskében, a hármas határon fekvő, háromezer lakosú Rajkán öt éve még egyetlen szlovák sem élt. Ma már a lakosság tizede szlovák állampolgár, s számuk hétről hétre gyarapszik. Az apró településen négy szlovák ingatlanközvetítő cég tábláját számláltuk össze.

[...]

- Az ingatlanárakban már nincs drámai különbség az ausztriai Németjárfalu és Rajka között, a szlovákok mégis inkább Magyarországra jönnek - mondja Jozef Olczár, a Rajka Real ingatlaniroda mérnöke. - Az osztrákok a szlovák betelepülőkre azonnal ráengedik az építészeti hatóságot, és óriási pénzekre büntetik őket, ha a drága helyi mesterek helyett rokonaikkal dolgoznak a lakásfelújításon.

A rajkai polgármester is gondban van. A Kelet-Szlovákia-Pozsony-Rajka vándorlási útvonal ugyanis nem ér véget a faluban.

- Két év alatt a lakosság tíz százaléka kicserélődött. A rajkaiak elköltöznek, mivel házaik ma már értékesebbek, mint amennyiért Mosonmagyaróváron vagy Győrben ingatlant vehetnek. Kifizetik az adósságaikat, és még pénzük is marad. És a folyamat még messze nem állt meg.

- Két éve először a bátor és előrelátó szlovákok érkeztek, akik tudták, mit jelent a schengeni csatlakozás - mondja Jozef Olczár. - Most ehhez már sem bátorságra, sem előrelátásra nincs szükség. Tömegesen jönnek. Amikor meglátják a hirdetésünket, azt kérdezik: a magyar vagy a szlovák Rajkán kínálunk ingatlanokat? Azt hiszik, Rajkából is kettő van, mint Komáromból - mosolyog.

Minden második, még magyar kézben lévő házon ott az eladó tábla, persze szlovákul, és az árakat sem forintban, hanem koronában mérik. Az óvodából pedig egy nyár alatt eltűnt 13 gyerek, elköltöztek a szülőkkel együtt.

[...]

Rajkának és a szomszédos osztrák falvaknak is fel van adva a lecke. Ha zöld lámpát adnak a lakóparkoknak, két-három év alatt benövi őket Pozsony, s Rajka magyar faluból szlovák nagyvárossá válik. Ha nem minősítenek át szántókat belterületté, akkor a szlovákok nem építkeznek, hanem házakat vesznek, vagyis kivásárolják a magyarokat az ingatlanokból. Bazsó Lajos polgármester szerint viszont nekik az a dolguk, hogy Rajka Rajka maradjon. Csakhogy az ingatlanláz miatt a helyi fiatalok nem tudnak itt családot alapítani, mert képtelenek kifizetni az árakat.

- Megpróbálunk segíteni, ötven telket alakítunk ki. Az első lakáshoz jutó rajkaiak a piaci ár tizedéért, 3-4 ezer forintért vehetnek egy négyzetméter telket azzal a feltétellel, hogy 15 évig nem adhatják el - mondja a polgármester.

Csakhogy ez sem segít. Az ötven telekre négy rajkai és 304 szlovák család jelentkezett. A falu határában egymillió forintot ér egy hektár szántó; a tulajdonosok húszmillió forintot fizetnének az önkormányzatnak a belterületté nyilvánításért, és ettől a föld értéke több százmillió forintra emelkedne.

- Elképzelheti, mekkora a nyomás rajtunk - mondja Bazsó Lajos. A rajkaiak nem akarnak városiak lenni, és elszlovákosodni sem szeretnének.

(Teraz.sk - Körkép.sk - Válasz nyomán)

Kapcsolódó:

- Bratislava VI. elnevezésű lakópark épül Rajkán – a tótok Pozsony hatodik kerületeként tekintenek a településre

- Tót honfoglalás: buszjárat Pozsony és Rajka között





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából