Ugrás a cikkhez
Reklám

Giró-Szász András államtitkár arra kéri a német vezetést, hogy tisztázza a szír menekültek EU-n belüli utazásának feltételeit. Magyarországnak ugyanis be kell tartania az uniós egyezményeket és a határokon belül kell lefolytatnia a bevándorlók menekültügyi eljárását. A német közszolgálati adó információja szerint Németország különvonatokkal vinné el tőlünk a betolakodókat.

A kommunikációért felelős államtitkár az MTI kérdésére elmondta, hogy a magyar hatóságok mindenben az európai uniós, és a hazai jogszabályoknak megfelelően, azok pontos betartásával jártak el eddig. Az európai uniós jogszabályok kötelezik az országot a "schengeni határok védelmére", másrészt a "harmadik országból" származó emberek csak az érvényes úti okmányaikkal és a célország által kibocsájtott vízummal rendelkezve hagyhatják el az országot.



Nem mehetnek el, a kormány szerint itthon van szükség a rajcsúrozásra

Az Európa-ellenes németországi vezetés a múlt hét folyamán megnyitotta a kapukat a Szíriából érkező kontinensfoglalók előtt, átvállalva menekültjogi eljárásuk lebonyolítását, azonban ez az egyezmények egyoldalú felmondása, a jogkövető országok továbbra sem engedhetik át a betántorgókat Németország felé. Giró-Szász szerint az erről szóló híradások reményeket keltenek az illegális bevándorlók között, és a nem tisztázott helyzet miatt sokszor nehezen kezelhető körülményeket hozott létre. "Az átláthatatlan és visszás körülmények megszüntetése érdekében arra kérjük Németországot, hogy tisztázza a jogi helyzet" - tette hozzá államtitkár.

Németország különvonatokkal vinné el tőlünk a betolakodókat

Charter vonatjáratokat indítanak Magyarországról, hogy az itt tartózkodó szír bevándorlókat kivigyék Németországba - tudta meg a ARD német közszolgálati adó bécsi irodája, amely az információt Twitter-falán osztotta meg.



Németország deportálná a "menekülteket" - és utána kik következnének? Hát hol vannak a jogvédők?

A különvonatok lehetőségről a hvg.hu is hallott, ám érdeklődésükre a budapesti német nagykövetség az értesülést hétfő reggel nem kívánta kommentálni.

A hétvégén a Keleti pályaudvarnál szírek tüntettek: hiába van érvényes vonatjegyük, a magyar hatóságok nem engedik ki őket az országból. Már szombaton is volt tiltakozás, és elhangzottak rigmusok, vasárnap már az ENSZ jelenlétét is követelték. A betolakodók azt is kifogásolták, hogy csak egyszer kapnak enni.



(Kép: Scenic)

Frissítés: A "német" külügy nem erősítette meg a Budapestről induló különvonatok hírét

A Tagesspiegel azt írja, a német külügy nem erősítette meg a Budapestről induló német különvonatok hírét, sőt: kacsának nevezte az erről szóló információkat.

A berlini magyar nagykövetség szóvivője, Anzelm Barany sem erősítette meg a hírt, azt mondta: nem léteznek ilyen vonatok, és a hír elterjedése is veszélyes, mert így egyre több menekült fogja ellepni a pályaudvarokat a hamis információk nyomán, és fokozódhat az amúgy is terhelt helyzet a budapesti tranzitzónáknál.

2. frissítés: Az érvényes okmányokkal rendelkezőkkel indulhat a vonat

Hatalmas a torlódás a nemzetközi pénztáraknál, mert mindenki egyszerre szeretné megvásárolni a jegyét - jelentette be az M1 hírcsatorna tudósítója a Keleti pályaudvarról.




Hétfő reggel 6 óra óta felengedik az érvényes okmányokkal rendelkező illegális migránsokat a nemzetközi vonatokra, ezért hatalmas torlódás alakult ki a nemzetközi pénztáraknál, mert mindenki egyszerre szeretné megvásárolni a jegyét, sok utas a tumultus miatt fel sem szállt a vonatra - jelentette be az M1 hírcsatorna tudósítója a Keleti pályaudvarról. A beszámoló szerint két vonat indult már el Németország felé, így egyelőre a tranzitzónákban is kisebb a tömeg.

3. frissítés: Százszámra érkeztek betolakodók a Keletiből a bécsi pályaudvarra - többségüket hamarosan viszontláthatjuk Budapesten

Az osztrák rendőrség becslése szerint betolakodók százai érkeztek a bécsi pályaudvarra hétfő délután a Budapestről indult vonatokkal.

A bécsi Westbahnhof vonatállomáson három vágányt is szabaddá tettek a Magyarországról érkező vonatoknak, amelyek korábban órákon át várakoztak az osztrák-magyar határon. Az emberek fáradtan szálltak le a vonatról, a kivonult rendőrök nem ellenőrizték őket – közölték a hanyagságot osztrák hírforrások.

A rendőrség szerint azokat, akik Ausztriában kérvényezik a menekülteljárást, a hatóságok látják el információval. Azonban azokat a kontinensfoglalókat, akik érvényes schengeni vízum nélkül akarnak továbbutazni, várhatóan visszaküldik Magyarországra.

Eközben néhány tüntető jelent meg a bécsi Westbahnhof pályaudvar körül, akik az Ausztriában uralkodó "menekült"helyzet miatt tiltakoztak.

(MTI - HVG - Híradó nyomán)

Kapcsolódó: "Germane, segíts!" - Ismét tüntetnek a Keletinél az unatkozó betolakodók





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából