Ugrás a cikkhez
Reklám

"Egy nappal a magyar kormány által épített határzár átadása előtt, a mai napon kerítést építettünk a Velencei Biennálé magyar pavilonjának egyetlen bejárata elé: nyitástól a ma esti zárásig senkit nem engedünk be a pavilonba"- írja a #fenceforeurope csoport.

A blokádhoz az aktivisták ugyanazokat az eszközöket használták, amelyeket a kormány használt az elmúlt hónapokban, "részben a magyar lakosság félrevezetésére és megfélemlítésére, részben hazánk déli határának lezárására".




A kerítéshez használt plakátok mindegyike ’"a magyar kormány menekültek ellen uszító plakátjainak, illetve a ’Nemzeti Konzultáció’ néven elhíresült önigazoló propagandaszövegek angol fordításai, azoknak a tartalmát semmilyen formában nem módosítottuk. A kerítéshez használt NATO-drót szintén szabványeszköz: ugyanezeket az éles pengéket telepítette a kormány a déli határunkhoz, remélve, hogy a menekülő embereket ezzel távol tarthatja hazánktól" – írják.

A csoport tagjai úgy vélik, Európának - benne Magyarországgal -, egy közel félmilliárdos összlakosságú államalakulatnak "röhejes, hogy komoly fejtörést okoz kettő-, de akár négymillió életveszély elől menekülő ember lakhatásának, étkezésének és oktatásának a biztosítása. Ez a röhej azonban ma naponta százak életét követeli tengeren és szárazföldön egyaránt."

Európai konszenzus ma egyedül a menekülő emberek érdemes és érdemtelen menekültekre történő elkülönítésében van - írják. "A magyar helyzetet látva biztosra vesszük, hogy hamarosan a fegyveres erőszak bevetésében is hasonló egyetértés fog mutatkozni. Így idővel mind több, nagy, áthatolhatatlan kerítésere lesz szükségünk: nem kizárólag a schengeni határok mentén, hanem majd az Európán belüli anyagi és társadalmi egyenlőtlenség érintettjeit is biztonsággal szétválasztó és elkülönítő kerítések egész sorára."

(HVG nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából