A cigarettacsempészek segítésével gyanúsított pénzügyőrök közül kilencet előzetesbe, nyolcat házi őrizetbe helyezett a bíróság.

A szerdán elfogott, cigarettacsempészet támogatásával gyanúsított pénzügyőrök közül kilencet előzetes letartóztatásba helyezett, nyolcnak pedig a házi őrizetét rendelte el a Nyíregyházi Járásbíróság.

A Nyíregyházi Törvényszék szombati közleménye szerint a folytatólagosan, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt indított ügyben a jogsértésben közreműködő kilenc pénzügyőr előzetes letartóztatását legfeljebb 2015. augusztus 31-ig rendelte el a bíróság.

Nyolc pénzügyőr gyanúsított esetében a bíróság a gyanúsítottak szabadlábra helyezéséről, egyben házi őrizetének elrendeléséről döntött, melynek időtartama ugyancsak legfeljebb augusztus 31-ig tart.

A bíróság szerint alappal lehet tartani attól, hogy a pénzügyőrök szabadlábon hagyásuk esetén tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével, okiratok megsemmisítésével, meghamisításával, vagy elrejtésével az eljárás lefolytatását megnehezítenék, vagy veszélyeztetnék, vagy újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.




A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) csütörtökön közölte, hogy a főügyészség a jelenlegi ukrán-magyar határ mentén folyó cigarettacsempészet támogatásával gyanúsítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 18 pénzügyőrét. A közlemény szerint a KNYF debreceni regionális osztálya szerdán 25 helyszínen tartott házkutatást, majd a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek közreműködésével 18 pénzügyőrt és 3 civilt fogtak el.

A nyomozás adatai szerint a NAV Záhonyi Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága állományába tartozó pénzügyőrök jogtalan előnyért, hivatali kötelességüket megszegve azzal segítették a cigarettacsempészeket, hogy szándékosan nem fedték fel a beléptetett gépkocsikban elrejtett, ukrán eredetű dohányárut.

(MTI nyomán)