Németország 1,4 milliárd eurós (560 milliárd forintos) katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig - jelentette be Olaf Scholz német kancellár Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök pénteki berlini látogatásán.

A támogatás jelzés Oroszország számára, hogy az időhúzás terve nem fog működni, és a Nyugat nem hagy fel Ukrajna támogatásával - mondta Zelenszkijnek a német kancellár.

Németország a légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket, ezen belül belga, dán és norvég hozzájárulást is tartalmazó újabb segélycsomagot az év végéig szállítja le.

Scholz közölte, a találkozón az ukrán elnökkel egyetértettek abban, hogy Oroszországnak is részt kell vennie az ukrajnai békekonferencián. "A békét csak a nemzetközi jog alapján lehet biztosítani, óriási erőfeszítések árán" - mondta a német kancellár, hozzátéve, hogy nem fognak belemenni egy Oroszország által diktált békébe.

Zelenszkij köszönetet mondott Scholznak országa támogatásért Oroszországgal szemben, és felbecsülhetetlen értékűnek nevezte a berlini vezetéstől kapott légvédelmi felszereléseket.

„Németország másoknál több segítséget nyújtott hazánknak a légvédelmi rendszerek terén” - mondta Zelenszkij a találkozón. "Ezek a tények, ezzel ukrán életek ezreit mentették meg, védelmet nyújtva városainknak és falvainknak az orosz terrorral szemben" - tette hozzá.

Az ukrán elnök a héten mutatta be "győzelmi tervét" európai szövetségeseinek, amely a háború befejezése mellett nagy hatótávolságú fegyverek bevetésének engedélyezését is sürgeti az orosz területekre való mélyebb behatolás érdekében.

"Számunkra kulcsfontosságú, hogy a támogatás mértéke a következő évben se csökkenjen" - emelte ki Zelenszkij a berlini kancellária épületénél, ahol immáron negyedik alkalommal találkozott a német kancellárral.

"A nap folyamán bemutatok Olafnak egy tervet, amely meglátásunk szerint békemegállapodásra kényszerítheti Oroszországot, legkésőbb jövőre véget vethet a háborúnak, és biztosíthatja egy hasonló agresszió megakadályozását a jövőben" - jelentette ki az ukrán elnök.

(MTI nyomán)