Az Izraelbe irányuló fegyverexport sürgős leállítására szólította fel a nemzetközi közösséget a spanyol miniszterelnök pénteken, Vatikánvárosban tartott sajtótájékoztatóján Ferenc pápánál tett hivatalos látogatását követően.

"Sürgetőnek tartom a közel-keleti történések fényében, hogy a nemzetközi közösség állítsa le az izraeli kormánynak szánt fegyverek eladását" - fogalmazott Pedro Sánchez, határozottan elítélve a nemzetközi humanitárius jog bármilyen megsértését "legyen az Gázában, Ciszjordániában, Ukrajnában vagy legújabban Libanonban".

Mint mondta, a katolikus egyház vezetőjével folytatott megbeszélésének egyik legfőbb témája a közel-keleti konfliktus és a béke megteremtésének lehetősége volt.

A spanyol miniszterelnök kijelentette: országa nem exportál fegyvert vagy katonai eszközt Izraelbe a Hamász 2023. október 7-i támadása óta. "Spanyolország álláspontja kezdettől fogva határozott, hogy nem járul hozzá semmilyen módon a háború kiterjedéséhez a Közel-Keleten" - tette hozzá.

A spanyol miniszterelnök elítélendőnek nevezte, hogy izraeli katonák egy nappal korábban több ENSZ-állást is lőttek Dél-Libanonban, valamint felhívta a figyelmet az erőszak beszüntetésének és a konfliktus békés, diplomáciai rendezésének sürgősségére is.

(MTI)