Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban található Dolinivka települést - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz fegyveres erők az elmúlt hét folyamán a Donyec-medencében nyolc települést foglaltak el, a kurszki régióban pedig tízet szabadítottak fel. A szeptember 7-13. közötti időszakra vonatkozó hadijelentés 88 visszavert ellentámadásról tesz említést, és azt állítja, hogy csaknem 17 ezer ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, 49 pedig megadta magát.

Az orosz beszámoló az elmúlt hét folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorol fel egyebek között 52 tábori lőszerraktárt, harminc harckocsit, 147 páncélozott harcjárművet, kilenc amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, harminc francia HAMMER irányított légibombát, HIMARS sorozatvetők 25 rakétáját, valamint 433 drónt, közülük 347-et a "különleges hadművelet" övezetén kívül.

A minisztérium szerint a nevezett időszakban az orosz hadsereg 39 csoportos csapást hajtott végre precíziós fegyverekkel és csapásmérő drónokkal az ukrán hadiipari komplexumot támogató olaj- és gázipari és energetikai létesítményekre, katonai repülőterek infrastruktúrájára, lőport és taktikai rakéták alkatrészeit gyártó műhelyekre, drónokat összeszerelő és tároló létesítményekre, katonai raktárokra, valamint az ukrán csapatok és külföldi "zsoldosok" ideiglenes telepítési helyeire.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. Zaporizzsja megyében két civil életét vesztette, három pedig megsebesült ukrán csapások következtében.

Pénteken újabb fogolycserét hajtotta végre: a felek egyformán 49 embert bocsátottak szabadon.

(MTI)