Ugrás a cikkhez
Reklám

Azerbajdzsán hétfőn arra kérte a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságot, hogy ejtse a szomszédja, Örményország által indított pert, amelyben etnikai tisztogatással és az ENSZ diszkriminációellenes egyezményének megsértésével vádolják az országot.

A bakui fegyveres erők tavaly szeptemberben elfoglalták Hegyi-Karabah régiót, miután az évekig örmény ellenőrzés alatt állt, ami arra késztette a legtöbb örmény nemzetiségű lakost, hogy Örményországba meneküljön.

Örményország még 2021-ben nyújtott be keresetet a Nemzetközi Bírósághoz, azzal vádolva Azerbajdzsánt, hogy megsértette a faji megkülönböztetés kiküszöböléséről szóló egyezményt azáltal, hogy "dicsőíti az örmények elleni rasszizmust, engedélyezi a velük szembeni gyűlöletbeszédet és örmény kulturális helyszínek lerombolását". Örményország a keresetben azt állította továbbá, hogy az örmények "rendszeres megkülönböztetésnek, tömeggyilkosságoknak, kínzásoknak és más visszaéléseknek vannak kitéve". Ezeket a vádakat Baku tagadja, és ellenkeresetet nyújtott be Örményország ellen, amelyben az azeriekkel szembeni diszkriminációval és etnikai tisztogatással, valamint ugyanazon szerződés megsértésével vádolja Jerevánt.

Hétfőn a bírósági meghallgatáson Elnur Mammadov azerbajdzsáni külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy Örményország panaszainak többsége a Hegyi-Karabah körüli fegyveres konfliktusokkal kapcsolatos, és nem tartozik a diszkriminációellenes szerződés hatálya alá. Azzal is vádolta Örményországot, hogy az ügy bíróság elé vitelét megelőzően nem folytattak valódi tárgyalásokat.

"Örményország kérelmében visszaél a szerződéssel, és megpróbált kibújni azon kötelezettsége alól, hogy a bíróság joghatóságára való hivatkozás előtt, tárgyalások útján próbálja meg rendezni az Azerbajdzsánnal fennálló vitáját" - mondta Mammadov. Örményország kedden válaszol az azeri állításokra.

A Nemzetközi Bíróság tavaly novemberi sürgősségi végzésében arra kötelezte Azerbajdzsánt, hogy biztosítson szabad, akadálytalan, gyors és biztonságos visszatérést a Hegyi-Karabahból szeptemberben elmenekült örményeknek, és szavatoljon biztonságot az ottmaradtaknak. Erre Baku ígéretet tett.

Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja óta vita tárgya Bakués Jereván között. A terület Azerbajdzsántól szakadt el az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háború eredményeként, amelyben 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán mindvégig saját területének tekintette a hegyi-karabahi enklávét.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából