További kétévi és húsznapi elzárásra ítélt egy bangkoki bíróság hétfőn egy ismert thaiföldi demokráciapárti aktivistát a vitatott felségsértési törvény alapján - közölte a thaiföldi emberi jogokkal foglalkozó ügyvédek egyik szervezete (TLHR).

A 39 éves Arnon Nampa ügyvédet politikai elkötelezettsége miatt immár három ügyben is elítélték, és összesen több mint tíz évet kell a rácsok mögött töltenie.

Arnon Nampa a monarchia megreformálása érdekében tartott 2020-as tüntetéssorozat idején azzal vált ismertté, hogy nyilvános vitát akart a thaiföldi király szerepéről.

A hétfői ítéletet egy 2021 augusztusában Bangkok belvárosában tartott demokráciapárti tüntetésen Harry Potternek öltözve mondott beszéde miatt hozták.

A nagygyűlésen való részvétel miatt felségsértés, a Covid-19 miatt elrendelt szükségállapot megsértése és engedély nélküli hangszóróhasználat címén ítélték el a TLHR szerint.

Korábban kétszer ítélték el felségsértés miatt, esetenként négyévi börtönre. Összesen 14 felségsértési ügyben folyik ellene eljárás, beszédei, illetve internetes publikációi miatt - közölte a TLHR.

A felségsértési törvény - illetve ahogyan Thaiföldön ismerik - a 112. cikk alapján, akár tizenöt évi börtönnel is sújtható, aki megsérti az uralkodót vagy a családját. Emberi jogi szervezetek szerint a jogszabály célja a politikai ellenzékiek elleni fellépés.

A TLHR szerint a demokráciapárti tüntetések 2020. júliusi kezdete és 2024 februárja között 270 embert vádoltak meg felségsértéssel.

A három évvel ezelőtti demokráciapárti tiltakozások - melyek során emberek százezrei vonultak utcára - egyik fő követelése a királyi udvar pénzügyeinek átláthatóvá tétele és a király politikai jogköreinek korlátozása volt.

(MTI)