Megdöbbenésének adott hangot a francia belügyminiszter amiatt, hogy az azerbajdzsáni parlament együttműködési megállapodást kötött Franciaország egyik tengerentúli területe, Új-Kaledónia törvényhozásával.

Gérald Darmanin hétfőn a francia nemzetgyűlés jogi bizottsága előtt "különösen kártékony beavatkozásnak" nevezte Azerbajdzsán lépését.

"Eddig nem is tudtam arról, hogy Azerbajdzsánnak a gazdaság, a politika, a kultúra és a sport terén a Csendes-óceán déli térségében is vannak érdekeltségei" - ironizált a francia belügyminiszter, aki "opportunista" partnerségnek nevezte a két törvényhozói testület közeledését.

Franciaország és Azerbajdzsán között hónapok óta feszült a viszony, mert Baku nehezményezi Párizs Örményországot támogató politikáját.

Az új-kaledóniai és az azerbajdzsáni parlament együttműködési megállapodását április közepén írták alá. A jelek szerint a felek között a kulturális, az oktatási és a politikai kapcsolatok erősítését célzó partnerség kiépítése az új-kaledóniai függetlenségpárti politikai erők támogatását élvezi. A nem függetlenségpárti képviselők elítélték a megállapodást, amelyről szerintük nem volt előzetes egyeztetés. Nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy olyan országgal írtak alá megállapodást, amely "szörnyű bűncselekményeket követett el a saját népe ellen".

Ezek a "politikai protokollok" politikai értelemben nyilvánvalóan képtelenségek és erkölcsileg elfogadhatatlanok - vélte Darmanin, megjegyezve, sajnálatos, hogy Új-Kaledóniában egyes függetlenségpártiak "afféle mentsvárként" tekintenek Azerbajdzsánra.

(MTI)