Ugrás a cikkhez
Reklám

Közeleg május elseje, a nap, amikor a szabadidős programok és rendezvények veszik át a munka taposómalmának helyét. Noha a munka ünnepe egybeforrt az államszocializmussal és a nemzetközi munkásmozgalmak kártékony küzdelmeivel, már négy éve is írtam róla, hogy a fősodrat ebben a témakörben is ferdít.

Ezen a ponton nyilván kézenfekvő lenne, hogy alkalomhoz illően ismét ezt a témát boncolgassuk, de most egy olyan megközelítés jön velünk szembe, amely erősen zárójelbe teszi a 20. századi történelmi gyökerek boncolgatását. Ez részben szomorú, részben ironikus, de legfőképpen rettenetesen aggasztó.

Bemutatkozik tehát a tiszaburai „Romajális”, amely egy egyszerű szójátékkal tudatja velünk, hogy mivé alakult a „hagyományos” – ha lehet így mondani – május elseje. Tiszaburán az történik, amire igény van, de mielőtt ebbe belemennénk, nézzük meg a fellépők, programok díszes névsorát.

Lesz itt kérem szépen „roma gasztronómia”, focitorna, családi vetélkedő (itt az embernek rögtön olyan „örökzöldek” jutnak eszébe, mint a cigány triatlon), de tiszteletét teszi a „Romajálison” Spártai Kemál, a „Veretőgép”, felejthetetlen koncertet ad Bakó Jani, bónuszként pedig megválasztják „Tiszabura szépét” is.

Ennyi ízelítőnek elég, minden más látható a hibásan megírt programajánlóban.



Szép "magyar" jövő nemzeti, keresztény kormányunk ajánlásával (forrás: Bura Roma Facebook-oldal)

Nyilván mindenki számára egyértelmű, hogy Tiszabura azon keleti településeink számát gyarapítja, ahol magyarok maximum mutatóban maradtak, s amely települések indokot szolgáltatnak például a roma szeparatista törekvésekhez. A szeparatizmus szót habár legtöbben látható konkrétumokhoz, (fenyegető) kijelentésekhez, fegyveres konfliktusokhoz kötik, létezik egyfajta kulturális szeparatizmus is, most éppen ennek vagyunk tanúi. Azért van Romajális Tiszaburán, mert akik ott élnek, már ezt igénylik. Sosem gondolta volna az olvasó, hogy visszasírja a sör-virsli kombót, de legalább magyarokkal, ugye? Hát, én sem.

„Mi a baj Tiszaburával? Neked tényleg az a problémád, hogy romák lakják magyarok helyett? Attól még lehetnek rendesek” – mondaná az agymosott liberális lélek, és igen, egyrészt már önmagában ez is baj, másrészt Tiszabura...hát nem éppen egy mintatelepülés, de ez nyilván megint nem okozott senki számára meglepetést, aki legalább félig nyitott szemmel járkál a világban.

Nem kellett különösebben mély kutatómunkát végezni ahhoz, hogy felsoroljunk néhányat a település problémáiból, az itt látható három hír mind idén február óta (!) történt, tehát elég volt kicsivel több mint két hónapot visszatekernem ahhoz, megtöltsek tartalommal egy ezzel kapcsolatos publikációt. Szerintem ezzel fel is állítottam egy negatív (vagy pozitív, nézőpont kérdése) rekordot.

Február 20-án éjjel egy rejtett erőforrás még a helyi háziorvost (csodálom, hogy van) is ki akarta rabolni, a Magyar Hang sem leplezi, hogy a tolvajok amúgy is visznek mindent, amit találnak, az olcsó dizájnerdrogokat pedig úgy nyeli a lakosság, mint kacsa a nokedlit. A háziorvos megjegyezte azt is, hogy most éppen a herbálnál is erősebb, újabb drog terjed Tiszaburán, 11-12 éves gyerekek is használják, akár tanítási időben is.

A helyzet olyannyira eszkalálódott, hogy 5 nappal később felvonulást tartottak a kábítószer ellen a tiszaburaiak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016 óta van jelen a faluban, és dacára minden prevenciós programnak és egyéb próbálkozásnak, a szituáció nem javul, hanem rosszabbodik.



Tüntetés a drogok ellen Tiszaburán 2024. február 25-én (fotó: szoljon.hu)

Tiszabura helyzete annyira abszurd, hogy már a fémbetűket is lelopkodják a sírokról, ezért sokan máshová akarják temetni a halottaikat, de vannak, akik egyenesen exhumálnák a már eltemetetteket.

Farkas László polgármester ekkor úgy nyilatkozott, hogy faluőrséget hoznak létre és bekamerázzák a ravatalozót. A droghelyzettel kapcsolatban pedig az a véleménye, hogy Tiszabura problémáinak 80 százalékát a drogok okozzák, ezért tervei között szerepel egy szenvedélybeteg ellátó központ létrehozása (a felvonulást is ő szervezte).

A polgármester 2002 óta vezeti a települést, leszámítva a 2014-2019 közötti időszakot, amikor fideszes településvezető állt Tiszabura élén. Azaz, hogy most is az áll. A Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz), amelynek színeiben Farkas politizál, szintén a Fidesz felé húz, a NER kegyeltje. A Firosz és hasonló szervezetek biztosítják a Fidesznek a cigány szavazatokat, veszik át (próbálják átvenni) a roma többségű települések irányítását, és ha ehhez még hozzávesszük a lesújtó demográfiai adatokat, akkor kijelenthetjük, hogy a Fidesz ezekkel a lépésekkel egy életre bebetonozta magát az ominózus körzetekben. Farkas idén is indul.



Pörög a kampány, zajlik az élet (forrás: Bura Roma Facebook-oldal)

Ha már demográfia, akkor pedig érdekesség, hogy Tiszabura 95,1%-a vallotta magát magyarnak, 58,1%-a cigánynak. Ez az első látásra furcsa adat a „kettős identitásnak” köszönhetően jött ki, amely statisztikailag, önnyugtatásként jól hangzik, amúgy meg fából vaskarika, ahogy azt a „Romajális” is szemlélteti. Hovatovább nemzetiségi kötődésre nem is volt muszáj válaszolni a népszámláláskor, így a delíriumos önámítás kategóriája az, ha elhisszük a KSH-nak, mennyi cigány él Magyarországon. Erről így ír a Hivatal:

A nemzetiségi kötődésre vonatkozó önkéntesen megválaszolható kérdésekre a lakosság 86%-a válaszolt. A nemzetiségi törvény 13 hazai nemzetiséget sorol fel, amelyek mellett más, bevándorolt nemzetiségek is élnek hazánkban. A nemzetiséghez tartozás, az anyanyelv és a családi, baráti körben használt nyelv alapján a legnépesebb hazai nemzetiség a roma, a válaszadók 2,5%-a, 210 ezer fő tartozik a roma közösségbe.

Nyilván, ha ezek valós adatok lennének, nem itt tartana az ország, nem növekedne a bűnözési ráta, de úgy általában: nem látnánk ennyi cigányt az országban, tehát a KSH adatai teljességgel félrevezetőek.

Az igazság ezzel szemben az, hogy Magyarország megállíthatatlanul rohan afelé, hogy a „Romajálisok” országa legyen, és ahogy a mellékelt ábra mutatja, a Fidesz ezt nem megállítani akarja, hanem konkrétan elősegíti, bűnrészesként támogatja. Ha Tiszabura az ország „fideszes cigány mintafaluja”, milyen lehet a többi?

Aki magyar majálison szeretne részt venni, az holnap menjen a Bikás parkba, az év többi napján pedig cselekedjen azért, hogy 20-30 éven belül Magyarországot ne Cigányországnak hívják.

Ábrahám Barnabás – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából