Ugrás a cikkhez
Reklám

Meghalt Gilbert Baker, aki a köcsögjogi mozgalmak legfontosabb szimbólumát, a szivárványzászlót megalkotta. Az aktivista és művész 65 éves volt.

Gilbert Baker az 1970-es években, San Franciscóban kezdett el a buzik jogaiért küzdő mozgalom és a háborúellenes tiltalkozások számára jelvényeket készíteni. A művész leghíresebb alkotása a szivárványszínű zászló, amely az ún. LMBT közösség ikonikus szimbóluma lett. Gilbert Baker New York-i otthonában, álmában halt meg csütörtökön – írja a Rolling Stone.




A művész 1951-ben Kansasben született, és 1970-ben került San Franciscóba az amerikai hadsereg tagjaként. Ez egybeesett a deviánsjogi mozgalom kezdetével. Baker honlapján található életrajza szerint 1972-ben elhagyta a hadsereget, megtanult varrni, és több jelvényt is készített a különböző köcsögjogi és háborúellenes demonstrációkhoz. Ezeket általában Harvey Milk megbízására készítette, aki az első nyíltan fartúró férfi volt, aki helyet kapott a város vezetésében.

A szivárványzászló is részben Harvey Milknek köszönhetően vált híressé: ez alatt vonult fel ugyanis 1978 júniusában a "meleg szabadság napján", San Franciscóban. A zászlót ekkor használták először szimbólumként, a politikust viszont néhány hónappal később egy másik San Franciscó-i képviselő megölte. Milk a mozgalom mártírja lett, a Baker által kitalált zászló jelentősége pedig ezzel megnőtt az "LMBT közösségben".

Baker azóta több változatot is készített a zászlóból, illetve műalkotásainak is ez volt központi témája. 2015-ben a New York-i Museum of Modern Artnak beszélt a keletkezéséről, amikor a zászló bekerült a múzeum designkollekciójába. "Úgy döntöttem, hogy szükségünk van egy zászlóra, amely megfelelő szimbólum számunkra, hogy egy közösségbe, egy törzsbe tartozunk, ha úgy tetszik" – mondta.




Baker szerint akkoriban az aberráltak feladata az volt, hogy előbújjanak, láthatóvá tegyék magukat, és erre a feladatra a szivárványszínű zászló tökéletesen megfelelt.

A zászló eredetileg kicsit más volt, mint a most ismert változat. Nyolc különböző színű sávból állt, melyek mindegyike saját jelentéssel bírt: szexualitás (pink), élet (piros), gyógyulás (narancs), napfény (sárga), természet (zöld), művészet (türkiz), harmónia (indigókék) és emberi lélek (lila). Később hat színt tartottak meg, a rózsaszínt (megfelelő anyag híján) elhagyták, illetve a kétféle kék helyét egy harmadik, a királykék sáv vette át.

Gilbert Baker emlékére San Francisco polgármestere, Ed Lee félárbócra eresztett egy szivárványos zászlót, a képet pedig a Twitteren tette közzé azzal az üzenettel, hogy az aktivista halála az egész város és az "LMBT közösség" számára veszteség.

 

The passing of gay rights activist Gilbert Baker is a loss for #SF & the #LGBT community. Thank you for the lasting gift. pic.twitter.com/96rVrJYgvl

— Mayor Ed Lee (@mayoredlee) March 31, 2017

 

(Origó nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából