Ugrás a cikkhez
Reklám

A Blikk állítólagos exkluzív információi szerint november 21-én, egy VI. kerületi megemlékezésen készült Orbán Viktor elleni fegyveres támadásra az a két férfi, akiket egy nappal korábban fogott el a Terrorelhárító Központ.



Ennek az iskolának a kertjéről van szó

A Népszabadságnak rendőrségi források is megerősítették a bulvárlap két hete közölt információját, hogy a kormányfő volt támadásuk célpontja.

A két gyanúsított azóta is előzetes letartóztatásban van, a Magyar Nemzeti Hadsereg nevű szervezet tagjainak vallották magukat.

A budapesti M. Péter (60) és a gödöllői R. Gyula (62) Volvóját november 20-án a XI. kerületben állították meg a TEK emberei. Az autó csomagtartójában két géppisztoly, több tucat lőszer és hangtompító is lapult. A lap úgy tudja, a rendőrség azt feltételezi, hogy másnap készültek használni, mégpedig a kommunizmus áldozatairól szóló megemlékezésen, amelynek Orbán volt az egyik szónoka.

Orbán aznapi programja egy misével kezdődött a Szent Imre-templomban, majd a VI. kerületi Derkovits Gyula Általános Iskola udvarára ment. Ebben az épületben volt 1945–1948 között a szovjet állambiztonság börtöne. Orbán itt mondta el beszédét, és helyezett el koszorút.

 


A kormányfő honlapján fellelhető tudósítás szerint az iskolától kegyeleti séta indult a Terror Háza Múzeumhoz. Ám ezen Orbán már nem vett részt.

A kormányfő programjának változása minden bizonnyal összefügg a két fegyveres elfogásával. A szakértő szerint ilyen esetben nem szabad kockáztatni.



Orbán a szentmise után, testőrök gyűrűjében

– Az autóban lévő két géppisztoly kis méretű, jól elrejthető, s két idősödő férfi kevésbé feltűnő egy rendezvényen. Ezek a fegyverek komoly veszélyt jelentenek – mondta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, akinek azért továbbra is vannak kételyei, hogy mennyire lehet komolyan venni az elkövetők szándékát.

Arra a kérdésre, hogy nem túlzás-e félbeszakítani egy védett politikus programját egy ilyen szintű fenyegetettség miatt, azt válaszolta: – Ha az előzményekről szóló híradások helytállók, teljesen indokolt a kormányfő tervezett programjának módosítása.

A gyanúsítottak telefonjait lehallgatták, tisztában voltak azzal, hogy korábban miről beszéltek, s hogy autójukba készítették a fegyvereket. Még ha idejekorán fel is tartóztatják őket, nem lehetett tudni teljes bizonyossággal, nincs-e több társuk, akik a helyszínen rögtönöznek, s akik ugyancsak felkészültek a támadásra. Egy nyílt utcai program ideális terep egy fegyveresnek, ilyenkor nem mérlegelhet a testőrség – magyarázta a szakértő.

A Terrorelhárítási Központ korábban érdemben nem nyilatkozott a miniszterelnök fenyegetettségéről, és most Orbán sajtóirodájának vezetője sem volt bőbeszédűbb. „A miniszterelnök személyes biztonságával és védelmével kapcsolatban nem kommentálunk semmilyen információt” – válaszolta Havasi Bertalan.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából