Ugrás a cikkhez
Reklám

Az elszámoltatás tétje a jövő – mondta a Fidesz–KDNP-kormány első száz napjának értékelésében Orbán Viktor még 2011 januárjában. Ennek ellenére a kétharmados többség leggyakrabban emlegetett választási ígérete csak hangzatos kijelentés maradt, hiszen annak a bizonyos „elmúlt nyolc évnek” egyetlen minisztere, állami vezetője, illetve felelős pozíciót betöltő személye nem került általuk a vádlottak padjára. A Jobbik ezzel szemben tucatnyi feljelentést tett, sőt a Budapesten gyengének titulált párt önkormányzati képviselői tevékenyen részt vesznek a felelősségre vonásban és a korrupcióellenes küzdelemben.




Eredményesen zárult az elmúlt két évben végzett, a 2002 és 2010 közötti kormányzati időszakot érintő elszámoltatás feltáró munkája – közölte a kabinet álláspontját Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár még tavaly augusztusban azon a sajtótájékoztatón, amelyen Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztossal és Giró-Szász András kormányszóvivővel közösen értékelték az erre irányuló tevékenységüket. Budai Gyulát augusztus 31-i hatállyal mentették fel kormánybiztosi tisztségéből annak ellenére, hogy az „eredményes” munka során egyetlen szocialista politikust sem vontak felelősségre. A kormány ezzel lezártnak tekintette az ehhez kapcsolódó jogi munkát, és megtartottnak nyilvánította a 2010-es választások előtt tett ígérteket. A Jobbik azonban továbbra sem tekinti befejezettnek a feladatot, és a párt politikusai aktívan dolgoznak a valós elszámoltatáson. Az önkormányzatokban a zömében fideszes többséggel szemben is jelentős eredményeket értek el, és sok esetben hívták fel a figyelmet a múltbéli, illetve a készülő törvénytelenségekre. Összegyűjtöttük a sokak által a párt gyenge pontjának tartott Budapesten tevékenykedő jobbikos önkormányzati képviselők legfontosabb sikereit, intézkedéseit.

Gyanús szerződéseket találtak az I. kerületben

Komoly munkát végzett a Jobbik az I. kerületben, ahol több esetben bukkantak az önkormányzat által kötött gyanús szerződésekre. Ezek között szerepel az a megállapodás, miszerint a Budavári Önkormányzat bérbe adott egy tulajdonában lévő helyiséget a CBA-Budavár Kft. részére. „A bérleti díjat 5+5 évre szólóan több mint 2 millió forint + ÁFA összegben határozták meg figyelembe véve az ingatlan felújításra szoruló állapotát is. Az átadást követően a bérlő kérésére azonban a fideszes többségű testület a bérleti díj csökkentéséről döntött. Ezzel a bérletidíj-csökkentéssel viszont 10 éves bérleti díj figyelembe vétele mellett közel 70 millió forint kár éri az önkormányzatot, míg abban az esetben, ha csak 5 éves bérleti időtartamot veszünk figyelembe, az is mintegy 40 millió elmaradt hasznot jelent. Ilyen esetben a bérbeadó azon döntése, amely alapján bérletidíj-csökkentéssel gazdasági társaságokat támogat, mindenképpen felvetheti az önkormányzati vagyon nem megfelelő kezelését” – mondta el Miseje Balázs, a Jobbik I. kerületi önkormányzati képviselője.

Izraeliek bukhatnak le a IV. kerületben

A Jobbik újpesti szervezete felhívta a figyelmet a IV. kerülethez tartozó Palotai-sziget, illetve a Népsziget között található Duna-öbölben zajló komoly környezetkárosításra. A területen a Magyar Kikötő Fejlesztő és Hajózási Zrt.-nek van joga a Duna medréből származó hordalékos anyaggal feltölteni a holtágat, azonban a Jobbik megfigyelései szerint nem hordalékot, hanem a Budai-hegységből származó márga nevű kőzetet és annak törmelékét hordják oda. A párt arra is fényt derített, hogy a Magyar Kikötő Zrt. egy delaware-i és liechtensteini tulajdonú offshore cég, ahogyan a sziget környezetében a területeket megszerző egyéb vállalatok is, amelyeknek az alapítói között minden cég esetében található izraeli lakcímmel rendelkező személy. Az esettel kapcsolatban a Jobbik bejelentéssel fordult az illetékes Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez (Kötevife), és feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon is.

Különös ingatlaneladások Józsefvárosban

Zajlottak az események Józsefvárosban is, ahol számos telket és lakást értékesítettek gyanús körülmények között. A 1848-as szabadságharc után benépesült, arisztokraták és gazdag polgárok által épített, a Nemzeti Múzeum környezetében található Palotanegyedet az ’56-os forradalom leverése után a VIII. kerület rendkívül erős ellenállása miatt büntetésként gettósították, cigányokat telepítettek be, akik az egykori palotákban kialakított önkormányzati lakóépületeket elhanyagolták, lepusztították. Ezektől az önkormányzati lakásként működő egykori palotáktól az önkormányzat úgy szabadult meg, hogy fillérekért eladta befektetőknek, akik a lakókat kivásárolták, kiköltöztették, majd a felújított épületben szállodát rendeztek be. „2011-ben feltártam egy józsefvárosi palota eladási körülményeit, a Zichy-palota ügyét, ahol ma jelenleg egy szálloda üzemel, és fény derült egy ingatlancserés ügyletre is. A Trefort utcai, egykori Hunyadi-palotát az önkormányzat egy építési ígérvényre cserélte” – árulta el Pintér Attila, a Jobbik VIII. kerületi önkormányzati képviselője. Különös eladások történtek a Corvin negyedben is, ahol a kerület vezetése az erősen lepusztult városrészben hitelek és saját erő segítségével kiköltöztette a lakókat, lebontotta a házakat, majd eladta a telkeket Futó Péter birodalmához tartozó cégnek.

Fiktív számlák és stadionmutyi Kispesten

Lázár Tamás, a kispesti önkormányzat jobbikos képviselője is több esetben fordult a rendőrséghez XIX. kerületben zajló furcsa ügyletek miatt. Csalás és más gazdasági bűncselekmények gyanújával tett feljelentést ismeretlen tettes ellen 2011. március 9-én a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú Közpark Nonprofit Kft. egyik anyagbeszerzési tranzakciója miatt. A képviselő szerint a cég 2011 januárjában 626 zsák járdasíkosság-mentesítőt vásárolt dupla áron, 2 millió 800 ezer forintért, ám az áru a telephelyére sosem érkezett meg, a számlát viszont kiállították róla. A feljelentés nyomán március 16-án a rendőrség házkutatást tartott a Közpark Kft.-nél. Másnap, az önkormányzati ülésen Lázár Tamás kezdeményezte a Kft. ügyvezetőjének azonnali rendes visszahívását, akinek azonban akkor még a kerület MSZP-s polgármestere a védelmére kelt. A szocialista lobbi kevésnek bizonyult, az ügyvezető később leváltásra került.

Csepel és a hibás könyvelés

Pákozdi József, Csepel Önkormányzatának jobbikos képviselője tavaly a Pénzügyi, Ellenőrzési és Ügyrendi Bizottság elnökeként azért kezdeményezett feljelentést, mert a Csepeli Vagyonkezelő (Csevak) közel 93 milliós összeggel nem tudott elszámolni. A 2010 előtt keletkezett 92 millió 700 ezer forintos elévült kötelezettséggel állításuk szerint azért akadt probléma, mert „valószínűleg hibás könyvelés” született. A feljelentés alapján a rendőrség lehet, hogy másképp látja majd.

Sz.Á.

A teljes írás a Barikád friss számában olvasható. A lap megvásárlásával a nemzeti sajtót támogatja.



Friss hírek az elmúlt 24 órából