Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy cég alá szervezte agrárérdekeltségeit a Mészáros család. Ha a nemrég megszerzett Mezort-csoportot is beszervezik, akkor elérik Csányi Sándor harmincezer hektáros birtokának méretét.

Talentis Agro Holding néven boronálják össze a korábban már Mészáros Lőrinc és családja érdekeltségében levő agrárcégeket, ezzel összesen egy tizenháromezer hektáros terület kerül a volt felcsúti polgármesterhez - tudta meg az Agroinform. Friss szerzemény a Simicska Lajostól Nyerges Zsolthoz, majd onnan Mészárosékhoz landoló Mezort Zrt, ezek a Nyugat-Dunántúli cégek, ha szintén bekerülnek a holdingba, akkor nagyjából harmincezer hektár lesz a kezükben. Így akkora terület tartozik majd Mészárosékhoz, mint amennyi Csányi Sándor agrárbirodalmát adja ki.

A földárveréseken is jól bevásárolt a Mészáros család, akkor még ügyeltek a maximum 300 hektáros limitre, együtt így is 1391 vásároltak meg a földárveréseken. Aztán lassan több agrárcégbe is bevásárolták magukat, csak néhányat megemlítve, a Hidashát Zrt., a Csabatáj Zrt., az Agrosystem Zrt. A holding alá vitték most a Vért Vadászati Kft.-t, az Aranka Malom Kft.-t és a Kunhalom Kft.-t is, a Mezort Zrt. egyelőre nem került be a csoportba.

Csányi Sándor a közelmúltban megvásárolta a Hungerit Zrt.-t Szentesen, hamarosan épülhet az új Pick-gyár is, a Mohácsi Vágóhid már beindult. Még 2016 novemberében jelent meg az a kormányrendelet, amely a mintagazdaságokról szól, ebben már az ezeknek adható kedvezményekről is szó esik. Szakmai körökben úgy vélik, hogy ezek köré integrálódhatnak majd a hazai agrárvállalkozások. Az Alaptörvényben az áll, hogy a mezőgazdasági termelés integráltan működik, egyelőre ez, bár a tervezet készen van, még nem került a parlament elé.

(HVG - Agroinform nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából