Ugrás a cikkhez
Reklám

A tartalomból:




Pörzse Sándor: Ingerküszöb

Az Orbán-kormányt 2018-ban csak egy olyan társadalom akarja leváltani majd, amelynek elege van abból a mérhetetlen korrupcióból, ami Hornékon keresztül Gyurcsányon át Orbán–Mészárosékig vezetett. A kérdésem az, hogy ennek a mai magyar társadalomnak hol van az ingerküszöbe. Eléri-e a napi szinten kapott korrupciós botrányok dömpingje ezt a bizonyos szintet, és rájönnek-e az emberek, hogy véget kell vetni az elmúlt 25 évnek?

Bazsó Bálint: Közlekedés? Morál?

Az elmúlt hetekben élénk vita bontakozott ki – hol szakmai szervezetek, hol politikusok között – a kerékpárosok közlekedési moráljáról, avagy ha Tarlós István megfogalmazását átvesszük: „hogyan ejtette túszul Budapestet egy szűk, terrorista kisebbség?” Piros lámpán áthajtó, kivilágítatlan, autók közt szlalomozó, vagy épp járdán a gyalogost leszorító, szabályokra fittyet hányó kerékpárosok – kifejezetten a fővárosban – mára a napi rutin részévé váltak, dühítő és persze veszélyes jelenséggé, amivel valamit kezdeni kell.

Környezetvédelem = hazaszeretet

Nálunk sajnos még mindig csak az unatkozó belvárosi fiatalok hóbortja a környezetvédelem, és le is züllesztették arra a szintre, hogy tiltakoznak minden nagyberuházás ellen, a „zöldek” megnevezés pedig szinte egy negatív szitokszóvá vált. Ezért gondoljuk úgy a Jobbikban, hogy vissza kell venni a környezetvédelem eszméjét, hiszen azt alapvetően nem is lehet elválasztani az anyaföld és a haza szeretetétől. A kettő szorosan összekapcsolódik, és azért nem is talált megfelelő fogadtatásra a társadalomban 25 év alatt sem, mert egy gyökértelen ideológia volt – nyilatkozta a Bar!kádnak Kepli Lajos. A Zöld Válasz elnöke, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának tagja szerint nem egy liberálisok által kisajátított globális eszme miatt van szükség a zöldpolitikára, hanem olyan kézzelfogható dolgokhoz kell azt kötni, mint a saját természeti kincseink védelme, megmentése a jövő magyarjai számára.

A köz pénze

Matolcsy György a magyar gazdaságtörténet legjobb jegybankelnöke – legalábbis Szijjártó Péter szerint. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nem mond le az alapítványi pénzek felhasználását övező botrány miatt. Ugandai utak, milliókért vásárolt médiafelületek. Az ellenzék vizsgálatot követel, a kormánypártok szerint minden rendben. Orbán Viktor szerint ahhoz égnek és földnek össze kell szakadnia, hogy meginogjon a bizalma Matolcsy Györgyben.

Itt a Fidesz-matek: 0 = 1166

A 2017-es költségvetés az ideinél jóval magasabb hiánnyal, alig 1,5 százalékpontos adósságcsökkenéssel és gyorsan lehívott uniós fejlesztési pénzekkel számol. Választási büdzsét kaptunk a voksolást megelőző évre.

Testi, lelki önellátás

A gyilkossági ügybe keveredett dunaújvárosi fideszes képviselőnek köszönhetően a település 4-es számú választókerületében a lakosság új tagot küldhet az önkormányzatba június 5-én. Barta Endre, a Jobbik jelöltje a városrészben nőtt fel, így határozott elképzelései vannak a problémák megoldására, de számára nem is ez jelenti a legnagyobb kihívást. Elsődleges célja egy egymást segítő, összetartó közösség felépítése és a város hírnevének visszaállítása.

Veszélyes anyagok a Duna-parton

Bármilyen veszélyes anyag előfordulhat a Csepelen épülő konténerterminálon, akár 250 tonna is egyszerre. A csepeli Jobbik hívta fel a figyelmet a Metrans Kft. Duna-parton készülő beruházására. A kialakítás alatt álló telephely közelében lakóház, vízbázis és élővíz található. A nemzeti párt folyamatosan tiltakozik a konténerterminál megvalósítása ellen, ami közvetlenül a Duna-partot, illetve egy hidrogeológiai védőterületet is érintene. A nemzeti párt képviselői levélben fordultak Áder Jánoshoz, aki számos nemzetközi fórumon szólalt már fel a környezetvédelem és a hazai vizek védelmének érdekében. Az államfő hivatalától választ is kaptak. Meglehetősen meglepő választ…

„Mi a magyar most?” – egy mindig aktuális kérdés

Berzsenyit követve Illyés Gyula tette fel 1934-ben a kérdést elsősorban a nemzetféltés és az egykézés ellen programot adó cikkében. De mi a magyar most? – A Bar!kád vitasorozatának következő része.

Korszakváltás Ausztriában

Régóta nem tapasztalt, 68,5 százalékos részvétel mellett zajlott az osztrák elnökválasztás első fordulója, melyet a gyakran szélsőjobboldalinak bélyegzett Osztrák Szabadságpárt jelöltje, Norbert Hofer 35 százalékkal megnyert, második helyre a zöldek indulója került 21 százalékkal. A második világháború óta csaknem végig nagykoalícióban kormányzó két nagypárt, a szociáldemokraták és a néppártiak elnökjelöltjei összesen csak 23 százalékot szereztek, így nem vehetnek részt a második fordulóban. Vajon elköszön a világháború után kiforrott második köztársaság megszokott politikai berendezkedése?

27 év küzdelem az igazságért

Hazugságok, vádaskodások, lelketlen megnyilatkozások az egyik oldalon, enyhülni képtelen fájdalom, düh és szüntelen igazságkeresés a másik oldalon. Ez Hillsborough 27 éve. A brit focitörténelem legsúlyosabb katasztrófája után az áldozatok hozzátartozói nem fogadták el a hivatalos szervek állásfoglalását, több mint negyed évszázadon át küzdöttek azért, hogy kiderüljön, kit terhel valójában a felelősség 96 ember haláláért.

Kincs, ami van

Rejtélyes halálesetek, gyanús kereskedők, hamisított papírok, küzdelem a világ talán legnagyobb értékű római kori leletéért. A kilencvenes években a magyar állam több pert is indított annak érdekében, hogy visszaszerezze a Seuso-kincs külföldön, magánkézben lévő darabjait, de ezeket rendre elbukta, mert nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy azok valóban Magyarországon kerültek elő. Mivel a tulajdonjoga egyelőre nem tisztázott, a jelenleg ismert, mintegy 40 milliárd forint értékűre becsült 14 tárgyból hétnek az őrzési jogát sikerült megszereznie Magyarországnak négy és fél milliárd forintért, a másik hét Angliában, lord Northamptonnál van. Fordulatot hozhat az ügyben Dénes József kutatásának eredménye. A régész Bar!kádnak adott interjújában elmondta, tudni véli, hogy hol és hogyan került elő a Seuso-kincsként ismert leletegyüttes. Ha ez bizonyosságot nyerne, egyrészt azt jelentené, hogy Magyarország jó eséllyel formálhatna jogot az összes darab tulajdonjogára, másrészt akár újabb leletek is előkerülhetnek a szakember által megjelölt helyről.

Irány Máramaros!

Számtalanszor jártunk már itt, de nem győzünk rácsodálkozni a tényre: Máramarosba csak a szükséges mennyiségben áramlik be a fejlődés. Persze, tudjuk, hogy nem a Ruhr-vidéken vagy más nagyszámú munkaerőt felszívó térségben vagyunk, de éppen ez itt a lényeg. A magas hegyek szorításában élő Máramarosból – vagy Beszterce-Naszódból, vagy Árvából, vagy Sárosból – mindig is máshova mentek munka után az emberek.

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad oldalon!



Friss hírek az elmúlt 24 órából