Ugrás a cikkhez
Reklám

Kedves Kuruc-olvasók!

Az Sstyle utcai harcos önvédelmi és küzdősport-rendszer újra kezdő csoportot indít, hagyományosan így nyár végi - ősz eleji kezdettel.
A 2013-as újrakezdés óta töretlenül edzünk és fejlődünk, és most fontos feladatunknak tartjuk, hogy a jelenlegi, egyébként kiválóan teljesítő 25-50-es korosztály mellé csatasorba szólítsuk az sstyle közeljövőjének reménységeit, a 16-25 éves, tanuló, illetve pályakezdő korosztályt is.




Az sstyle egy magyar, kb. 20 éves múlttal rendelkező, folyamatosan fejlődő utcai harcos önvédelmi és küzdősport rendszer. Valóban saját fejlesztés, nem más irányzatokból lett összeollózva, hanem kimondottan valós, utcai szituációk kezelésére lett kifejlesztve. A többi, jelenleg ismert önvédelmi rendszertől eltérően elsősorban a szituációk küzdelmi részére koncentrál, ezért is nevezzük inkább utcai harcos irányzatnak. A fizikai konfrontáció elkerülésére ugyan nagy hangúlyt fektetünk, ám - sajnos - a valós szituációk nagy részében nem kerülhető el a közvetlen küzdelem. A mai viszonyok jellegéből adódóan az ellenfelek ugyanis általában erő-, méret-, és legtöbbször számbeli fölényben vannak, ráadásul eleve olyan szituációkban találnak meg, amikor hátráltató tényezőkkel is meg kell küzdenünk (családdal, barátnővel, segítségre alkalmatlan baráti társasággal vagyunk együtt, csomagjaink vannak vagy járművön tartózkodunk, vagy épp egy fárasztóbb pl. futóedzés után vagyunk), illetve nem tudunk a helyszínről sem elmenekülni, mert hozzátartozóinkat, ingó vagy ingatlan vagyonunkat kell megvédeni, biztosítani. Arról nem beszélve, hogy egyre több a képzett küzdő (sportoló) vagy drog hatása alatt álló elkövető, akik ellen valami közepes sportolói vagy önvédelmi tudás már semmit sem ér. Itt ugyanis nincsenek súlycsoportok, szabályok, viselkedési korlátok, sőt, merjük kimondani, a legtöbb küzdőrendszernek még a technikai repertoárja sem alkalmas ezeknek a szituációknak a kezelésére. Az sstyle-nak viszont kifejezett célja ezzel az összetett helyzettel megbirkózni.

Személyes véleményemet hozzátéve, nekünk, nektek, a magyar virtus örököseinek, törekednünk kell arra is, hogy az elkövetők - erkölcsileg meg nem bocsátható tettükért cserébe – igenis kaphassanak egy elgondolkodtató adag verést. Vagy, ha ez nem célszerű, mert például állandóan veszélyeztetett környezetben élünk, akkor egy megfelelő fölény kialakítására van szükség, mind viselkedésben, mind valós küzdelmi tudásban. A primitív ösztönlények és bűnözők is tekintély- és erőelvű életvitelt folytatnak, ahol csakis a fentiek biztosíthatják a magunk és hozzátartozóink nyugalmát.




Az sstyle küzdősport változata, mint a másik, főleg a fiatalok és a hobbisták számára vonzó irányvonal, az önvédelmi edzésekkel együtt fut, de igény szerint attól akár külön is válhat. Mint az önvédelmi felkészítés rávezető része, mindig is szerepelt az edzésprogramunkban, és elismerést vívott ki olyan tanulók és szakértők előtt is, akik fullkontakt rendszerekből, bokszból, thaiboxból vagy kempoból érkeztek. Az utóbbi irányzatoknál mozgékonyabb, inkább az erőt és a technikai megoldásokat, semmint a “keménységet” előnyben részesítő rendszer a miénk, ami főleg ütő- és rúgóerőben és egyáltalán a küzdelmi megoldásaiban komoly meglepetéseket tartogat még a többiek számára. Ha valaki később versenyzésben gondolkodna, akkor sstyle harcosként a thaibox, K1 vagy más hasonló szabályrendszerekben –állítom- meglepően jó teljesítményt fog tudni nyújtani.

Kedves Érdeklődők!

Ha sikerült felkeltenem a kíváncsiságotokat, a Kurucon korábban megjelent írásaimban további információkat találtok az irányzatról és rólam is. Igy most csak a legfontosabb dolgokat szeretném megosztani veletek.

Az edzés Szentendrén van, akárcsak eddig. Ez ne térítsen el senkit szándékától, aki a Duna túlpartján vagy Budapest északi kerületeiben lakik, autóval kb. 20 perc alatt elérhetők vagyunk, és mivel többen járnak mindkét irányból, hozzájuk be lehet szállni, jelenleg is így csináljuk.




Az oktatás küzdősport jellegű edzésekkel kezdődik, mert az a tapasztalat, hogy a fizikai terhelést és a pszichikai küzdelmi szembenállást mindenkinek meg kell szoknia, és el kell érnie egy viszonylag magas szintet ahhoz, hogy valós szituációban helyt tudjon állni. Eközben az ún. koordinációs edzés segítségével kijavítjuk egyensúlyát, tartását, mozgását, esetleges sérüléseit is, majd erre a már kiváló alapra építjük rá az sstyle önvédelmi és küzdelmi mozgásanyagát. Akit csak a küzdősport érdekel, az az önvédelmi részt nem tanulja kötelezően. A fordított eset viszont – azaz önvédelem küzdeni tudás nélkül –, nos, tapasztalataim alapján az ilyen jellegű oktatás legfeljebb hamis önbizalom felépítésére alkalmas, sstyleban ilyen soha nem volt, és ha rajtam múlik, nem is lesz.

Az sstyle ugyan a gyorsan tanulható irányzatok közé tartozik – ez kifejezett cél is volt a fejlesztésekor – de aki hónapokban és nem években gondolkodik, az nagyon téved. Nincs az a rendszer, nincs az a mozgás, ami kellő számú ismétlés nélkül megfelelően rögzülne, ez az ember sajátja, csodát mi sem tudunk tenni. Ezért is számítunk a fiatal, 16-30 éves korosztályra egyre jobban, hiszen ők, Ti vagytok azok, akiknek időtök, energiátok, és remélem, kellő elszántságotok is van egy ilyen rendszerrel foglalkozni.




Az edzések ára 5000Ft/hó körül mozog, némileg létszámfüggő. Jelenleg kedd-csütörtök 19:00 és vasárnap 18:00 órai kezdettel vannak edzéseink. Az edzések időtartama két óra. Minimum heti két edzésben gondolkodjatok, a heti egy – az elmúlt évek alatt ez egyértelműen kiderült – legfeljebb szinten tartásra elegendő, fejlődéshez lassú vagy épp kevés is.

Az alap védőfelszerelés bokszkesztyű és sípcsontvédő, ezekre minél hamarabb szükség van, a típusokat majd megbeszéljük, mert nagyon nem mindegy, milyenek. Később a könyök- és fejvédő, fogvédő, szuszpenzor stb. nagyban segíti az életszerűbb gyakorlást.

Az edzésre jelentkezni az sstyleszentendre@gmail.com címen lehet, és kérdéseitekre is szívesen válaszolok. Egy próbahonlapunk jelenleg az sstyle.hupont.hu-n fut, ez később változni fog.

Üdvözlettel,
Szabó Tamás - Szasza



Friss hírek az elmúlt 24 órából