"Üzenem a világ minden emberének, hogy tartsák tiszteletben az olimpiai alapelveket és az olimpiai chartát, és tartózkodjanak a sportolók zaklatásától, mert ennek hatalmas hatásai vannak. Tönkreteheti az embereket, megölheti az emberek gondolatait, szellemét és elméjét. Megoszthatja az embereket. És emiatt arra kérem őket, hogy tartózkodjanak a zaklatástól" – mondta Imane Helif az SNTV nevű csatornának, ahol először nyilatkozott az őt ért "támadásokról" (azaz arról, hogy még ebben a polkorrekt világban is rengeteg embert felháborított, hogy férfi verhet nőt az olimpián - a szerk.).



Fotó: Richard Pelham/Getty Images

Az algériai ökölvívó azt mondta, nem csak neki, a családjának is hatalmas megpróbáltatást jelent a médiában megjelent kritikák és támadások kezelése. Elmondása szerint hetente két olyan nap van, amikor tud beszélni a szüleivel, és csak reméli, hogy nem érintette olyan mélyen őket az elmúlt időszak.

– Aggódnak értem, de ha Isten is úgy akarja, ez a válság egy aranyéremben csúcsosodik ki, és ez lenne a legjobb válasz – fogalmazott a sportoló, aki arra a kérdésre, hogy alávetette-e magát a doppingvizsgálatokon kívül más vizsgálatoknak is, nem kívánt válaszolni. Ugyanakkor háláját fejezte ki az Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amiért határozottan kiálltak mellette. "Tudom, hogy az Olimpiai Bizottság igazságot szolgáltatott nekem, és örülök ennek a jogorvoslatnak, mert megmutatja a valóságot" – mondta.

Helif az interjú alatt többször is világossá tette: nem hagyja, hogy a pletykák vagy a vádaskodások elriasszák attól, hogy megpróbálja megszerezni Algéria első olimpiai aranyérmét női ökölvívásban. Egy nappal a magyar színekben induló Hámori Luca megverése után Helif azt mondta: "Nem érdekel senki véleménye. Azért jöttem ide, hogy érmet szerezzek, és hogy érmekért versenyezzek. Minden bizonnyal azért fogok versenyezni, hogy fejlődjek, jobb legyek, és ha Isten is úgy akarja, fejlődni fogok, mint minden más sportoló."

Az interjúból kiderült az is, hogy az algériai megpróbálja kizárni a róla megjelenő híreket, elmondása szerint nem követi a közösségi médiát sem. A közösségi médiában Elon Musk és J.K. Rowling is hangot adott véleményének, miszerint sportszerűtlen a NOB döntése. "Van egy mentális egészségügyi csapat, amely nem engedi, hogy kövessük a közösségi médiát, különösen az olimpiai játékokon, akár én, akár más sportolók. Azért vagyok itt, hogy versenyezzek és jó eredményt érjek el" – nyilatkozta.

Helif kitért arra is, mit érzett akkor, amikor pontozással legyőzte magyar kihívóját, Hámori Lucát.

– Nem tudtam uralkodni magamon, mert a médiafelhajtás és a győzelem után keveredett bennem az öröm, ugyanakkor nagyon meghatódtam, mert őszintén szólva egyáltalán nem volt könnyű átélni ezt a dolgot. Ez olyasmi volt, ami sérti az emberi méltóságot – fogalmazott az interjúban az algériai sportoló.

Helif következő párizsi mérkőzésén a thaiföldi Janjaem Suwannapheng ellenfele lesz. Ha Helif ismét győz, pénteken az aranyért küzdhet. Egy biztos, az algériai nem fogja feladni. Mint mondta: "az arab lakosság évek óta ismer engem, és látott engem bokszolni az IBA-ban (Nemzetközi Ökölvívó-szövetség), amely rosszul és igazságtalanul bánt velem, de Isten az én oldalamon áll."

(Daily Mail - Index nyomán)

Korábban írtuk:

- 2018-ban kapott női születési anyakönyvi kivonatot az algériai férfi bokszoló

- LMBTKO: egyhangú pontozással győzte le Hámori Lucát az algériai faszi