Észak-Korea szerdán új, nagy méretű robbanófejet hordozó taktikai ballisztikus rakétákat és módosított manőverező robotrepülőgépeket tesztelt, miközben Kim Dzsongun, az ország vezetője erősebb hagyományos fegyverzetre és nukleáris képességekre szólított fel - jelentette a KCNA állami hírügynökség.

A fegyveres képességek javítását célzó tesztekre azért van szükség, mert külső erők komoly fenyegetést jelentenek az ország biztonságára - idézték a jelentésben a kísérleteket irányító vezetőt.

A hírügynökségi beszámoló azt követően jelent meg csütörtökön, hogy előző nap több rövid hatótávolságú ballisztikus rakétával végeztek kísérleteket, amelyekről a dél-koreai hadsereg is beszámolt, és amely egy héten belül a második alkalom volt, hogy Észak rakétákat tesztelt.

Phenjan a múlt héten egy urándúsító létesítményt is bemutatott az első ilyen nyilvános jelentésében.

Kim Dzsongun hangsúlyozta, hogy "folytatni kell a nukleáris erő megszilárdítását, és a legerősebb katonai technikai képességgel és elsöprő támadó képességgel kell rendelkezni a hagyományos fegyverek terén is" - közölte a KCNA.

A szerdai tesztek során az új taktikai ballisztikus, Hvaszong-11Da-4.5 típusú rakétákat próbáltak ki - írta a KCNA, jelezve, hogy ez egy észak-koreai fejlesztésű fegyver. A rakétát nagy méretű, 4,5 tonnás hagyományos robbanófejjel szerelték fel - tette hozzá a KCNA.

Az észak-koreai állami média júliusban számolt be az azonos nevű rakéta részleges sikernek minősített tesztjeiről. Csütörtökön az állami média fényképeket tett közzé egy lövedékről, amely egy dombvidéki célpontba csapódott, hatalmas tűzgömböt képezve.

Az északi hadsereg egy manőverező robotrepülőgépet is tesztelt, amelyet harci használatra fejlesztettek - számolt be ugyancsak a KCNA.

(MTI)