Rekordalacsony lett hétfőn a Visztula folyó vízállása Varsónál, az egyik belvárosi mérőpontnál 24 centiméteres szintet mértek, vagyis a riasztási helyzetnek megfelelő 50 centiméter kevesebb mint felét – közölte a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió.

„Még az sem jelentené a vízgazdálkodási helyzet javulását, ha jövő héten eső jönne” – mondta el a Polsat News-nak Grzegorz Walijewski, a lengyel meteorológiai intézet (IMGW) szóvivője. Felidézte: legutóbb 2015-ben fordult elő a maihoz hasonló helyzet.

Walijewski figyelmeztetett: a rendkívül magas hőmérsékletek és a csapadékhiány miatt szeptember végéig a több mint 600 lengyelországi vízmérőállomás többsége mérhet nagyon alacsony szinteket.

A TVN Warszawa televízió hétfőn felidézte: a hétfőn mért 24 centiméteres szint a legalacsonyabb a Visztula ezen szakaszán végzett mérések történetében, vagyis 1951 óta. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön a Visztula varsói belvárosi szakaszán akár 20 centiméterre is apadhat a vízszint.

Renata Tomusiak, a varsói vízszolgáltató vállalat elnöke a TVN24 kereskedelmi hírtelevízióban arról biztosította a közvéleményt, hogy a Visztula alacsony vízállása nem lesz hatással a csapvíz elérhetőségére, mivel a vizet a folyómeder alól merítik, valamint a főváros északi szomszédságában elterülő Zegrzynskie mesterséges tóból is, ahol állandóbb a vízszint.

A Polsat News az alacsony vízállásról szóló híreket azokkal, a Varsótól délre fekvő Radwanków településen hétfő hajnalban készült felvételekkel illusztrálta, amelyeken egy, a kiszáradó Visztula két partja között többször is oda-vissza átsétáló jávorszarvas látható.

(MTI)