Erőszakos összecsapások alakultak ki szombat délelőtt baloldali tüntetők és rohamrendőrök között a németországi Essenben, a nacionalista-szélsőjobboldali AfD kongresszusa előtt. A tüntetőket a rendőrök kiszorították a helyszín egy részéről, közülük sokakat előállítottak - derül ki a ballib Spiegel élő közvetítéséből a vadliberális Telex tolmácsolásában.



Videókép: Tagesschau

Az Alternatíva Németországnak (AfD) Németország második legerősebb pártja. A párt különböző szárnyai nacionalista-konzervatív-szélsőjobboldali nézeteket képviselnek (persze buzi- és zsidótagozattal... - a szerk.), ami miatt sokan nem tartják őket demokratikus politikai erőnek, mások betiltanák a pártot.



"Mérsékelt", Telex-ízlésnek megfelelő baloldali tüntetők (fotó: Reuters)

A párt most szombaton tartja tisztújító kongresszusát, amelynek legfontosabb kérdése Alice Weidel és Tino Chrupalla társelnökök újraválasztása vagy leváltása. A kongresszust Essen városában tartják.

A kongresszusra körülbelül 7000 ellentüntető is érkezett, ők megpróbálták megakadályozni az esemény megtartását. Kora reggeltől blokád alá vették a kongresszus helyszínére vezető utak egy részét, és az annak otthont adó épület előtti teret is.

Az eseményre érkező pártdelegáltak közül így sokak nehezen, kerülőúton vagy késve tudtak csak az épülethez jutni, másokat rohamrendőrök kísértek keresztül a tömegen, miközben a tüntetők szidalmazták őket és többször lökdösődésbe keveredtek velük. A tüntetők egy része leült az épület elé, őket a rohamrendőrök elrángatták a helyszínről.

A kongresszust végül az eredeti időponthoz képest fél óra késéssel tudták elkezdeni, amit a tüntetők utólag sikerként értékelték.

Friss: Újraválasztották az AfD társelnökeit