Ugrás a cikkhez
Reklám

Emmanuel Macron francia elnököt jobbról és balról is bírálják a szekularizmus elvének megsértése miatt, miután csütörtökön részt vett a zsidó vallási ünnep, a hanuka kezdetét ünneplő szertartáson az Elysée-palotában – írja a Reuters. A lap megjegyzi, hogy Franciaország 1905-ben elfogadott, az állami szekularizmusról szóló törvényei szerint az országban mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását, de a vallás nem játszhat szerepet az állam irányításában.Macron 2020-ban a Siratófalnál haverkodott, most viszont az elnöki palota négy fala között csinálta (fotó: Mahmoud Illean / AP)

„Megbocsáthatatlan politikai hiba” – így reagált a történtekre Manuel Bompard szélsőbaloldali képviselő. Még Yonathan Arfi, a franciaországi Zsidó Tanács elnöke is „hibának” nevezte az ünnepséget. „Bármi, ami gyengíti a szekularizmust, gyengíti a zsidóságot is” – fogalmazott.

„Amennyire én tudom, ez az első alkalom, hogy ez megtörtént. Ez a szekularizmus megsértése” – mondta David Lisnard, Cannes jobboldali polgármestere.

 

Allumage de la première bougie de Hanoucca à l’Elysée en présence d’Emmanuel Macron. Le président de la République a allumé une bougie en mémoire des victimes des massacres du 7 octobre et le Grand Rabbin De France, Haïm Korsia, a allumé la première bougie. pic.twitter.com/hjafENqh8Y

— Radio Shalom (@radioshalom94_8) December 7, 2023

(Mandiner)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából