Azzal vádolják Macuno Hirokadzut, a japán kabinet főtitkárát, hogy nem számolt be több mint 10 millió jen (24,5 millió forint) bevételről, amely a pártszervezete által szervezett pénzgyűjtő rendezvényekről származott - közölte pénteken a Kyodo japán hírügynökség az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva.

Macuno, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) legnagyobb szervezetének tagja, amelyet korábban a meggyilkolt miniszterelnök, Abe Sindzó vezetett, és amelyről azt gyanítják, hogy több mint 100 millió jent (245,9 millió forint) gyűjtött össze anélkül, hogy a pártfinanszírozásról tett bevallásában beszámolt volna róla. A vádak nyilvánosságra kerülését követően Macuno pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta; nem áll szándékában lemondani.

"Felelősségteljesen fogom továbbra is ellátni feladataimat" - mondta, hozzátéve, hogy a pártszervezetben jelenleg folyik a vádakkal kapcsolatos tények ellenőrzése, amely feltárhatja a politikai finanszírozás ellenőrzésére vonatkozó törvény megsértését.

Macuno a nyolcadik ciklusát tölti az alsóház képviselőjeként, és Kisida Fumio miniszterelnök 2021-es hivatalba lépését követően a kormány főtitkára lett.

A pénteki parlamenti ülésen Edano Jukio, a fő ellenzéki Alkotmányos Demokrata Párt (CDP) egykori vezetője elítélte a miniszterelnök reakcióját, mondván; Macuno válságba sodorta a kormányt, és elbizonytalanította az embereket, illetve leszögezte, hogy a bevételek elhallgatása adócsalásnak minősül.

A vádak miatt egyre növekvő negatív hangok miatt Kisida arra utasította a pártszervezeteket, hogy tartózkodjanak az adománygyűjtő rendezvények szervezésétől addig, amíg nem teszik meg a megfelelő lépéseket a közbizalom visszaszerzésére. Továbbá bejelentette, hogy ő maga lemond az általa vezetett pártszervezet éléről.

Az ügyészség egy olyan büntetőfeljelentés után kezdett nyomozásba a botrány ügyében, amely szerint öt LDP-szervezet, köztük a miniszterelnöké is, a valósnál alacsonyabb összeget vallott be a politikai adománygyűjtő rendezvényekből származó bevételekről.

(MTI)